Üdvözlet a vadásznak, tisztelet a vadnak!

2018.09.12. 07:05

Pentelei, erdei gasztrotúrán vettek részt a sárszentmihályi fiatalok

Kihelyezett ifjúsági klubfoglalkozással búcsúztatták a nyarat, a fiatalok erdei gasztrotúrára indultak a sárpentelei erdőben. Amint megtudtuk: a vadász már lesben állt…

V. Varga József

Széchenyi Zsigmond, a híres vadász-író emlékkövénél, kalapban Barabás Attila Fotó: Turzó Anikó

Az ifjúsági klub – a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat bábáskodása mellett – áprilistól működik a településen, alapítója és motorja Turzó Anikó családsegítő. A szünidőben terítékre került a horgászat öröme, a méhek világa, a sajtkészítés fortélyai, valamint az egészséges táplálkozás és a cukrászat paradoxona.

A nyárbúcsúztató gasztrotúrán Barabás Attila, az Alba Regia Vadásztársaság vadásza, s egyben a társaság ellenőrző bizottságának elnöke kalauzolta a kompániát. A szakember színes, érdekes és megszívlelendő útmutatásokkal tűzdelt, információkban gazdag interaktív előadással nyitott. Erre építve aztán az ifjak lelkesen láttak neki a teszt kitöltésének; a legjobbaknak könyvjutalom dukált.

Széchenyi Zsigmond, a híres vadász-író emlékkövénél, kalapban Barabás Attila
Fotó: Turzó Anikó

Attila szakácstudományát is bemutatta szabad tűzön, bográcsában izgalmas ízvilágú őzpörkölt rotyogott. A természet, a jó levegő jótékony hatást gyakorolt a klubtagok étvágyára, ugyanis Anikó vezényletével paprikás csirkét is készítettek. Helyénvalónak tűnt a játék az ujjakkal és a mondóka: „Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, és ez az icike-picike mind megette!”.

Az ebédet jóleső séta követte, mégpedig a pentelei vadászházhoz. A lányok, fiúk nemcsak trófeákat szemléltek, de meg is foghatták azokat. Attila azt is megmutatta, hol kerülnek terítékre az elejtett állatok, ahol megkapják azt a végtisztességet, ami megilleti őket. Az igazi vadász alázatos hivatástudattal, az egészséges vadállomány fenntartása érdekében végzi munkáját, betartva a vadászetikai és a jogi szabályokat egyaránt.

Így néz ki egy vaddisznó agyara
Fotó: Turzó Anikó

Barabás Attila természetszeretete megfogta a gyerekeket, a fiatalokat: szinte áhítattal hallgatták ismertetőit, tanulságos mondandóját. Csendesen beszélt, tisztelettel a vad és az erdő iránt, minden rezdülésével formálva a csapat szemléletét – a derék kis társaság ezen a napon is tanult valamit.

Kellenek a kalandok, a példák és az örömök! – tette hozzá Turzó Anikó. Aztán, ha mindezt ősszel majd a klubban elmesélik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában