„Az abaiak nélkül nem fog menni”

2018.09.10. 07:20

Öt évvel ezelőtt ezekben a napokban vált várossá Aba

Az ehhez kapcsolódó ünnepséget a hétvége folyamán rendezték meg a településen, ezzel egy időben elindítva az Új Idők Társadalmi Szerződését is.

Szanyi-Nagy Judit

Az első gondolatok az aranygömbben Bognár Károly plébánostól (b), Kossa Lajos polgármestertől és Hargitai Lajos írótól, főszerkesztőtől érkeztek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tizenkét bográcsban fortyogó ebéd könnyed duruzsolását Tóth Frici törte meg: repülőgépével az ég felé irányította a Millenniumi Parkban ünneplők figyelmét, gépe mögött trikolór, levegővel felfútt „lufik” cikáztak. Aztán Aba Város Fúvószenekara zendített rá, hátuk mögött kivetített abai, bodakajtor-felsőszentiváni és belsőbárándi képek, videók sorjáztak.

Visszaemlékezések és előretekintések

– A mai rendezvénnyel lezárunk egy ciklust, s együtt örülünk az eddig elért közös eredményeknek – köszöntötte a megjelenteket Kossa Lajos polgármester, majd felidézte a Dél Kapuja, valamint az Abai Tudományos és Technológiai Park alapkőletételét. Szólt azokról is, akik sokat tettek Abáért: kiemelte az oktatás-nevelés, a sport, az egészségügy, a közszférában dolgozók, családgondozók, vendéglátók, kézművesek és hagyományőrzők csoportját, de a földtulajdonosokról, idősekről és az utcaközösségekről sem feledkezett meg, a felsorolást taps kísérte.

Az első gondolatok az aranygömbben Bognár Károly plébánostól (b), Kossa Lajos polgármestertől és
Hargitai Lajos írótól, főszerkesztőtől érkeztek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

– A másik ok, amiért itt vagyunk, hogy új gondolatokat is elültessünk a következő tíz évre. Ezek megvalósítása az abaiak nélkül nem fog menni – tette hozzá a városvezető, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy a kapott korongokra írják le gondolataikat a városról. A lemezeket szalagra fűzték, s egy lézershow keretében az égbe emelték. Az elképzeléseket, véleményeket tartalmazó aranygömböt tíz év múlva nyitják ki.

A közeljövőt tekintve 2019. szeptember 30-ig huszonöt pont megvalósítását tűzték ki célul. A helyi óvoda, az abai és a bodakajtori orvosi rendelő kivitelezési szerződését már aláírták, ez utóbbi várhatóan idén, az ovi és a bölcsőde előreláthatólag március 31-ig készül el. De a gyógyító központtal kapcsolatos munkálatok is megkezdődnek ezen a héten.

A forgatagba élőcsocsó, koncert és Hargitai Lajos által sámándob is került, a beszédeket tekintve pedig elismerően szólt Abáról S. Nagy Endre ingatlanfejlesztő és Váradi Tamás, akik mindketten segítettek az Atilla Király Gimnázium létrejöttében. Áldást Bognár Károly plébános mondott. Beszédében arra is kitért: a helyi ravatalozó építésén már dolgoznak, csakúgy, mint a ravatalozóba és a katolikus temetőbe szánt két lélekharangon. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából oklevelet vehetett át Kassai József díszpolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában