Odüsszeiát játszanak a diákokkal

2018.09.20. 09:00

Elkezdődött a Vörösmarty Színház új évadának Bojtárból tündérkirály programja

„Annyi dolgotok van, hogy jöttök szépen, tempósan az első kandeláberig.” A rendezői bal irányából – vagyis a hotel felől – a színház előtti placcra sétált át száz diák, majd vissza és újra… – Matuz János utasítása szerint.

Majer Tamás

A villámcsődületben részt vevő száz diákhoz a próbák során újabb négyszáz csatlakozik

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Bojtárból tündérkirály. Idén már ötödik ízben rendezi meg diákszínjátszó programsorozatát a Vörösmarty Színház. Villámcsődülettel vágtak bele a munkába.

Színművészek lesznek a mentorok

– Nagy, színházi közösségi játék – mondta Matuz János, a teátrum intendánsa a nagy ívű programról. – Eddig a magyar klasszikus dráma- és színműirodalom jeles alkotásait vittünk színpadra. Idén először kalandozunk el európai vizekre. Homérosz Odüsszeiá­jával rögtön nagy fába vágtuk a fejszénket. Elhatároztuk, hogy az európai kultúra friss bölcsőjének szellemiségét friss szellemiségű diákok játékával mutatjuk be. Óriási vállalkozás, maga a mű ötször olyan hosszú, mint Az ember tragédiája. Ebből született egy szűkebb verzió, ezt osztottuk ki 14 iskola 500 diákjának – folytatta. Tucatnyi suli Fehérvárról, egy-egy Agárdról illetve Pusztaszabolcsról a színházcsinálók között.

A villámcsődületben részt vevő száz diákhoz a próbák során újabb négyszáz csatlakozik
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A mentori részvétel a program egyik erőssége. – A színház és a színművész kollégák nagyon komolyan veszik ezt a játékot, fél éven keresztül dolgoznak együtt az iskolai közösségek színjátszó csoportjaival – mondta erről Matuz János.

Jövő év márciusában, három előadás során mutatják be az elkészült előadást a közönségnek. Szerda délután négy után, amikor beszélgettünk, klipforgatás közben tartottuk fel kicsit a rendezőt.

– Odüsszeia villámnak hívjuk. Száz diák van itt, együtt, egy kisfilm előkészítése során a testükkel formálják ki az Odüsszeia feliratot, amit a színház emeletéről veszünk fel – tudtuk meg. Az akció lényege, hogy segítse a közös munka elindulását, a gyerekek felkészülését a színházi próbafolyamatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában