Emléktábla

2018.09.28. 16:00

Az enyingi Lukács József szakmai, emberi példakép az utókor számára

„Megismersz?” – kérdezte az utcán egy hölgy a kutyáját sétáltató férfitól. „A nevedre már nem emlékszem” – felelte az úriember. Aztán mindketten beléptek a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola kapuján.

Szanyi-Nagy Judit

A táblát Ruppert József piarista atya (b2) szentelte meg

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Azonban Lukács József alakjára mindnyájan jól emlékeztek a helyszínen lévők közül. Ő volt az a (nagybetűs) tanár, akit néhányan a Teleki Blanka Leánygimnáziumból, míg mások az enyingi intézményből ismertek. Józsi bácsi – diákjai így szólították több évtizeddel ezelőtt, s így szólítják ma is – piarista paptanárként 1957-től szolgált Enyingen, egészen haláláig.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A matematikatanár–igazgatóhelyettes személyiségét még a kívülállók számára is alaposan és szerethető módon idézték meg a visszaemlékező tanulók. A pedagógus életútját Kató Balázs tanár-képzőművész idézte fel, a közös történeteket pedig – egy-egy könnycsepp kíséretében – a megjelent diákok mesélték el.

A táblát Ruppert József piarista atya (b2) szentelte meg
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az Enyingről elszármazott Tóth Anna kezdeményezésére Lukács József emléktáblát is kapott az iskolában, hogy a szakmailag és emberileg egyaránt példaképnek számító volt osztályfőnök az újabb generációkon is „rajta tarthassa a szemét” – és hogy ezek a gyermekek ilyen formában is megismerhessék egy igazi tanár alakját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában