Száznégy éve esett el

2018.09.03. 07:45

A fiatal huszár zászlósra emlékeztek Pátkán

Vasárnap megemlékezést tartottak a Pátka-Ság pusztán található emlékkeresztnél abból az alkalomból, hogy idén 104 éve esett el az I. Világháború dokumentáltan első pátkai – és talán Fejér megyei – hőse.

Sági Zoltán

A Fehérvári Huszárok Egyesülete is tisztelgett az emlékmű előtt

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Draskóczi és Jordánföldi Ivánka László huszár zászlósra a Pátkai Önkormányzat, valamint a Fehérvári Huszárok Egyesületének képviselői együtt emlékeztek, ünnepi beszédeikben felidézve az egykori nemesi család szerepét a község történetében. A megemlékezésen jelen voltak a pátkai Gárdonyi Géza Nyugdíja Klub képviselői – az általuk adományozott emléktáblát szintén a tegnapi megemlékezésen avatták föl, egy koszorút elhelyezve mindazon pátkaiak emlékére, akik az elmúlt két évszázad háborúiban vesztették életüket.

Mint Nagy Dániel Ferenctől, Pátka polgámesterétől megtudtuk, a felvidéki Hont vármegye Felsőszemeréd nevű településéről származó Ivánka család bő kétszáz éve vásárolt gazdálkodni való területet a térségben, onnantól fogva a két tájegységet egyre erősödő szálak kötötték össze. A család, felvidéki birtokait is megtartva váltógazdálkodást folytatott, az év bizonyos szakaiban Pátkán, máskor Felsőszemeréden tartózkodva. A fiatalon elhunyt huszár zászlós édesapja, idősebb Ivánka László, visszavonult katonatisztként modern gazdaságot alakított ki a Velencei hegységbeli birtokán, amelynek kezelését két fiára, az idősebb Lászlóra és a fiatalabb Gézára bízta volna. A sors úgy hozta azonban, hogy Lászlóé csupán az öccse, Géza-emeltette emlékkereszt alatti talpalatnyi föld maradt.

A Fehérvári Huszárok Egyesülete is tisztelgett az emlékmű előtt
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester elmondta még: Felsőszemeréd és Pátka már 1938-ban testvértelepülési megállapodást kötött, amely megállapodás dokumentumait a második világháború elsodorta. A még élők emlékezete azonban átível a múlbeli pusztítás fölött, így Pátka község küldöttsége kilenc napja, augusztus 25-én Felsőszemeréden ismét írásban újította meg az egykori köteléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában