Nincsenek véletlenek

2018.08.17. 06:45

Vörösmarty virágai az Osszáriumnál

A Vörösmarty Színház szertartásjátékra készülő, vendégszínészekkel és 58 határon túl diákkal kiegészült társulata csütörtök este virágokat helyezett el a Nemzeti Emlékhelyen lévő Osszáriumnál

Majer Tamás

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Koronázó téren, a Nemzeti Emlékhely felé sétálva, utunkat a koronázó érsek keresztezte. Véletlen, de csak ha hiszünk a véletlenekben.

Csütörtök este – a szertartás­játék próbáját megszakítva – az összes szereplő, egytől egyig jelmezben, átvonult az Osszáriumhoz, hogy egy-egy szál virág elhelyezésével is jelezze a színpadon megidézett magyar uralkodók és elődök előtti tiszteletét. Eközben találkoztunk a szombat és vasárnap este – II. András megkoronázásában – a koronázó érseket megtestesítő Körtvélyessy Zsolttal, aki mint meghívott vendég játszik az előadásban. Az elmúlt hetek próbái kapcsán kértük gyors összefoglalásra.

– Ez egy jó munka volt. Egyrészt izgalmas darab, izgalmas kor. Mint színész is sokat tudok meg a történelem e korszakáról – nyilatkozta. – Nekem még személyes, családi kapcsolódásom is van II. Andráshoz, hiszen a családom az 1200-as évekből származtatja létrejöttét, illetve nemes címének kiérdemlését. Lehet, hogy éppen II. András király 1205–1235 közötti uralkodásának idején történt – mesélte.

Véletlen volna tán, hogy éppen II. András király megkoronázásának „újrajátszásába” csöppent bele, kérdeztük a színésztől. Aki nem hisz a véletlenekben.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

– Eleve elrendelt dolgok vannak – fogalmazott Körtvélyessy Zsolt. – Meghatottan állok itt az Osszáriumnál, fantasztikus érzés tudni, hogy itt királyi csontok vannak a közelünkben – tette hozzá.

Regiment magyar diák – közöttük ipolysági, beregszászi, temesvári, nagyváradi, szabadkai fiatal – között járva kísértük vissza a próbára.

– Nagyon aranyosak és lelkesek, s ez utóbbi a legfontosabb a színházban – mondta róluk a rangidős színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában