Pályázatmenedzselés, fokozott koncentráció, időráfordítás

2018.08.14. 11:30

Városi ösztöndíj és nyári fesztivál: interjú Polgárdi első emberével

A legfontosabb dolgunk most az elnyert pályázatok menedzselése – mondta el Nyikos László, Polgárdi polgármestere, akivel a nyári napokról, a pályázatokról, a települési ösztöndíjról, a mentorprogramról, az idősekről és a nyári fesztiválról beszélgettünk.

V. Varga József

A katolikus templom melletti faragott díszoszlop útjelzői a testvértelepülések irányába mutatnak

Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

– Polgármester úr, hogyan telnek a nyári napok a városháza életében?

– Nagy örömmel fogadtuk, hogy a közelmúltban sorra halmoztuk a pályázati sikereket (új óvoda és bölcsőde, városfejlesztés), bátran mondhatom, ilyen még nem volt a település történetében. Viszont az egyszerre jelentkező feladatok hatalmas terhelést jelentenek dolgozóink számára. Van olyan munkatársam, aki egyszerre három projekten is dolgozik. Fokozott koncentrációt és rengeteg

időráfordítást igényel ez az időszak mindenki részéről.

– Szakemberhiány van?

– Általánosságban mondhatnám, hogy igen, de a valóság az, hogy nem panaszkodhatunk. Bár lehetnénk többen is, úgy érzem, hogy a munkatársaim kiválóan eligazodnak a pályázatok világában, és kellő szakértelemmel rendelkeznek. A pályázataink által ideiglenesen persze több személyt is tudnánk foglalkoztatni, de mivel ezek a projektek 24-36 hónap alatt kifutnak, határozott időre nehéz lenne kellően motivált munkatársakat találni. Beszélgetve többi polgármester társammal, a probléma nem egyedi, egy cipőben járunk más

városokkal ebben a tekintetben.

A katolikus templom melletti faragott díszoszlop útjelzői a testvértelepülések
irányába mutatnak
Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

– Miként tudják a nehézségeket áthidalni?

– Megoldást részben a külsős személyek bevonása jelent, amelyre a pályázati konstrukció lehetőséget is ad. Elsősorban mérnöki, tervezői és projektmenedzsmenti feladatok kapcsán vannak külső együttműködéseink.

Különösen elégedett vagyok a megyei önkormányzat által létrehozott Albensis Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkájával. Kiválóan felkészültek, és kifejezetten sok segítséget kapunk tőlük a munkánk során.

– Beszéljünk azokról a pályázatokról, amelyekről eddig talán kevesebb szó esett.

– Mind a terület- és településfejlesztési operatív program (top), mind pedig az emberi erőforrás fejlesztési operatív program (efop) keretén belül több pályázat is fut párhuzamosan Polgárdiban. Mindezek eredményeként olyan komplett fejlesztéseket valósíthatunk meg, amelyeknek valóban látható jelei lesznek a helyi közösség mindennapjaiban.

– Lehet tudni konkrétumokat?

– Elindítottuk a települési ösztöndíj programunkat, amelynek keretén belül rengeteg fiatal juthat tanulmányi, sportolói és közéleti ösztöndíjhoz a 14-24 éves korosztályból. Az ösztöndíj összege 15-40 ezer forint között van havonta. Ősztől indul a mentorprogramunk, itt a legrászorultabb társadalmi rétegek kaphatnak tőlünk segítséget. Önéletrajzírással, mentálhigiéniás foglalkozásokkal és egyéb humán fejlesztésekkel kívánjuk támogatni őket. Fontos, hogy saját lábukra tudjanak állni, és mielőbb visszatérhessenek a munka világába.

Nyikos László polgármester
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Kiemelt figyelmet fordítanak az idősekre…

– Legutóbb táncoktatás indult a nyugdíjasklub keretein belül, és már az idei nyári fesztiválon fellép majd a helyi egyesület. Ez annak az egészségfejlesztési programnak a része, amely konkrétan két feladatra koncentrál. Az egyik, hogy az egészségnapokon, az orvosok bevonásával, különböző szűrési módszerekkel időben próbáljuk beazonosítani a betegségeket, a vizsgálatok különösen a szív-

és érrendszeri panaszokra fókuszálnak. Vállalásunk, hogy négyszáz embert szűrünk és vizsgálunk meg a két év alatt, a településen és a térségben egyaránt.

A másik feladat szerint olyan programokat valósítunk meg, amelyek a betegségek kialakulásának megelőzésében fontosak. Legyen éppen szó ingyenes tömegsport foglalkozásokról és edzőterem használatról, vagy fogyókúra versenyről, a fiataloknak sporttáborról és aktív nyári foglalkozásokról. Két sportpark (fitneszeszközökkel) és két futópálya (200 és 600 méteres futókörrel) is épül településünkön.

– Milyen programokkal készülnek a nyár hátra lévő részében?

– A Polgárdi Nyári Fesztivált a város búcsú napja alkalmából rendezzük meg, a rendezvénysorozatot évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi. A település ilyenkor igazán megtelik élettel. Idén is arra törekedtünk, hogy minden korosztály megtalálja a számára kedves programot. Külön gondoltunk a fiatalokra, a családosokra és az idősebbekre egyaránt. Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án Karthago-koncerttel és tűzijátékkal ünnepeljük városunk és országunk jelképes születésnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában