Lehet-e hinni az ilyen hosszú távú előrejelzéseknek?

2018.08.24. 17:30

Kimarad az ősz – Nyárból egyből a télbe lépünk?

Egy időjárás-előrejelzés szerint a nyárból szinte a télbe léphetünk majd át idén, mert Európa több területén kimarad az ősz. Más szakértő szerint ez nem ilyen egyértelmű.

Bokros Judit

Ha forróságra nem is, szép, napos őszre sokan vágynak. Ám hogy valójában milyen lesz az évszak, azt ki kell várni

Forrás: Pixabay

Több napja kering egy cikk az interneten egy Európa időjárására vonatkozó előrejelzéssel. Az Accuweather.com elnevezésű külföldi portálról származó információk anyagát több weblap is átvette. Az AccuWeatherre hivatkozó prognózis lényege, hogy idén szinte nem is lesz ősz – legalábbis néhány országban –, hanem körülbelül októberig, novemberig marad a nyárias forróság.

A cikk szerint a Brit-szigeteken, Németországban és Franciaországban csupán októberben enyhül a meleg, a november pedig esőkkel köszönt be. Dél-Európában, például Görögországban vagy Olaszországban szeptemberben még kitarthat a forróság, ezután megérkezik az esős idő. Az északi területeken a szokatlanul forró nyár, a szárazság szintén az őszbe nyúlik, majd már a novemberi hóról értekeznek, ami Oslo térségében is kevesebb lehet az eddigi átlagnál. Kelet-Európa lakói pedig egyenesen úgy érezhetik magukat, mintha soha véget nem érő nyárban élnének, hiszen a kánikula szinte folyamatos lesz ősz végéig. Ezzel együtt a szárazság veszélye is fennáll, ami főleg Ukrajnát, Romániát, Fehéroroszországot érintheti.

Az előrejelzés nem tér ki külön Magyarországra. Ránk vonatkozóan legfeljebb találgatni lehet a környező területeket érintő leírások alapján. Ehelyett azonban inkább felhívtuk az Országos Meteorológiai Szolgálatot, s megkérdeztük: számíthatunk-e őszbe nyúló kánikulára?

Török László meteorológus mindjárt rá is cáfolt erre. Elmondta: csütörtökig tart a nagy meleg, majd pénteken már megközelít bennünket egy hidegfront. Ez azonban még nem hoz jelentős lehűlést, viszont az ország számos területén lehet zápor, zivatar.

Ha forróságra nem is, szép, napos őszre sokan vágynak. Ám hogy valójában milyen lesz az évszak, azt ki kell várni
Fotó: Pixabay

A hidegebb levegő több hullámban érkezik. Az első front szombaton ér el minket, s ez érezhetőbben mérsékeli a meleget, de csak az ország nyugati felén. Keleten még akkor is 30 fok fölötti hőmérséklet várható. Vasárnap jön az újabb front, aztán jövő hét elején körülbelül 20 fok körülire hűl le a levegő. Ez már több mint tíz fok a jelen állapothoz képest. Esős hétvége várható tehát, a záporok, zivatarok környékén széllel. Hétfőn az átvonuló frontot mindenhol erős szél követheti.

Tehát – tette hozzá Török László – érdemes készülni a hűvösre, arra, hogy – valamilyen formában – lesz ősz. Egyébként sem létezik biztos hosszú távú előrejelzés, főleg nem hónapokkal előre. A meteorológusok modelleket futtatnak, de váratlan meglepetés mindig jöhet. S azt sem feltétlenül tudják előre jelezi, mivel jár egy hidegfront, mennyire kell nagy viharra számítani.

Egy másik, ifjú meteorológus, Hegedüs Adrienn is megerősítette: a légkör igen összetett rendszer, emiatt az előrejelzések körülbelül 10-12 napra megbízhatóak.

Akárhogy is, az bárki által látható a hazai időjárással foglalkozó portálokon, hogy vasárnapra egyes helyeken tényleg 20 fok körülire csökken a levegő hőmérséklete. Ezután újabb emelkedés látszik, ám a szakembereknek higgyük el, hogy az őszre még korai lenne bármiféle következtetést levonni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában