Az egykori dallamokkal

2018.08.16. 07:00

A fehérvári laktanyánál emlékezett a város a gyalogezred doni áldozataira

A Magyar Királyi 3. Szent István Honvéd Gyalogezred doni harcokban elesett katonáinak ezrednapja alkalmából szerveztek megemlékezést szerda délelőtt az ezred egykori kaszárnyájának – ma Lánczos Kornél Gimnázium – falában elhelyezett emléktáblánál. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület által idén felújított emléktáblát 1996-ban avatták föl.

Sági Zoltán

A 103 éves, életkora miatt távol lévő Koós Ottó nevében a 96 éves vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós koszorúzott

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Dulce et decorum est pro patria mori…”

A megemlékezésen a Veszprém Helyőrségi Zenekar előadásában az egykori ezred zenekarát vezető karnagyok, Doroszlai Károly és Helényi Gyula által komponált indulók csendültek fel. Elhangzott továbbá a fehérvári honvédzenekar egykori karmestere, Seregi Arthur által szerzett ezredinduló is. A megemlékezésen Cser-Palkovics András polgármester és Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyar Hírlap szerkesztője mondott beszédet. „Dulce et decorum est pro patria mori…” (dicső és édes dolog a hazáért meghalni) – kezdte beszédét a hadtörténész szerkesztő Horatiust idézve. Elmondta: a csapatzászlót 1939 augusztus 15-én Székesfehérvár városa és annak hölgyközönsége adta át a katonáknak. Az ezred zászlóanyja maga a polgármesterné asszony, Csitáry G. Emil felesége volt, akitől a lobogót Marschalkó Béla ezredes, ezredparancsnok vette át. Babucs Zoltán szólt az 1938-as Szent István jubileumi évről, amikor is Székesfehérvár az ország fővárosaként működött. Elmondta: ebben az évben indult meg a magyar királyi honvédség minőségi és mennyiségi fejlesztése.

– Az 1938-as Szent István-emlékévben Fehérvár tudatosan és újra felvállalta azt a történelmi múltat, amely ennek a városnak több évszázadon keresztül koronázóvárosként, történelmi fővárosként jutott – emelte ki beszédében Cser-Palkovics András, aki nem hallgatta el azt sem, hogy a 80 év előtti fölvállalás, számos katonaember, civil és egyházi méltóság, illetve Csitáry polgármester mellett, Hóman Bálintnak, a város országgyűlési képviselőjének volt köszönhető.

A 103 éves, életkora miatt távol lévő Koós Ottó nevében a 96 éves vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós koszorúzott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Emlékezni közös kötelességünk

A polgármester megemlékezett az 1938. augusztus 18-i kihelyezett országgyűlés által törvénycikkbe foglalt döntésekről, amelyek megalapozták a város és katonasága viszonyát, előkészítve az utat a csapatzászlónak is. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a katonai hagyományőrzőknek, civil szervezeteknek, történészeknek, iskoláknak, akik, amelyek tesznek annak érdekében, hogy ne a feledés legyen osztályrészük a katonáknak.

 

Mint fogalmazott:

Az emlékezés közös kötelességünk. Civileknek és katonáknak egyaránt feladatuk, felelősségük a hősökre emlékezni.

Az ünnepség végén megkoszorúzták a gyalogezred emléktábláját, ahol mások mellett koszorút helyezett el Cser-Palkovics András polgármester, Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, illetve Sándor Zsolt dandártábornok, a szárazföldi haderőnem főnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában