legszebb segítő szakma

2018.08.04. 11:30

Ferenczy Noémi tanárként, alkotóként is kreatív

Ferenczy Noémi tanárnő az alkotó pedagógusok közé tartozik. Szabad idejében versek, képzőművészeti alkotások születnek, iskolaidőben pedig diákjaival éli ki kreativitását.

Bokros Judit

Ferenczy Noémi úgy véli: egy tanár mindenképpen értékes alkotómunkát végez

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Aki találkozik vele, és látja, hogyan foglalkozik tanítványaival, miket hoznak létre, úgy érezheti: ez a tanárnő nagyon a helyén van. Pedig az Erdélyből származó Ferenczy Noémi útja, hivatástudata nem volt ilyen egyértelmű. Míg ő rendezői vagy építészi pályán gondolkodott, szülei orvosnak szánták, de utóbbit elvetette. Így maradt az irodalom, azt mindig szerette, olvasni is korán megtanult. Kiválasztotta hát a magyar szakot, s a némettel együtt elvégezte az egyetemen. Ezután Somogy megyében kezdett tanítani, majd átkerült Fejérbe és a Tóparti gimnáziumba, onnan a 2000-es évek elején, három gyermeke születése után a Ciszterci Szent István Gimnáziumba. Az ott eltöltött több mint másfél évtized megerősítette hivatásában.

– Sokáig téves pályán éreztem magam, mert sosem volt bennem vágy például aziránt, hogy kiálljak mások elé, előadjak. Mára azonban átfogalmaztam azt, mit jelent számomra a tanárság. A legszebb segítő szakmának tartom, amely az emberről szól. Ha kell, pszichológus vagyok, ha kell, képletesen lelkipásztor, s persze ott van mellette az a szakterület, amelynek az értékeit, tudnivalóit átadom. Úgy gondolom, egy tanár mindenképpen értékes alkotómunkát végez.

Ferenczy Noémi úgy véli: egy tanár mindenképpen értékes alkotómunkát végez
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendezői ambíciók azért nem múltak el. Noémi jó ideje a diákszínjátszókkal valósítja meg elképzeléseit, és úgy érzi: jól van ez így. Vezeti a Fe­jér Holló Diákszínpadot, ahol újra és újra tehetséges fiatalok tűnnek föl, akikkel sikereket érnek el. Kapott már továbbá felkérést például a Királyi Napok kapcsán, szervez iskolai ünnepségeket, legutóbb pedig kollégájával, Radics Éva énektanárral közös, Duett című estjüket rendezte meg.

A diákszínpad mára olyan népszerű lett, hogy többen szeretnének játszani, mint ahány főre a tanárnőnek energiája, ideje van. Ő ugyanis nem feltétlenül egyszerre próbál az egész csoporttal, hanem előfordul, hogy jeleneteket gyakorolnak mindennap néhány fővel, majd időnként összejön az egész társaság, s megnézik, hogyan áll az adott darab.

– Bár jó ideig csak „gomolygás” van, én mégis látom magamban az egész darabot, érzékelem a gyerekek adottságait, energiáit. Ezekből állítok össze valamit, majd meggyőzöm a társaságot arról, hogy képes megcsinálni azt, amit elképzeltem – mesél a rendezői munkáról Noémi.

Máshogy is foglalkozik azonban a fiatalokkal: például szavalóversenyekre készíti fel őket. Nagyon szeret verseket válogatni, ami nagy segítség, mert nem minden jó előadó hajlandó a művek között böngészni. Ám ha egy drámapályázathoz kér segítséget valaki, ahhoz is szívesen ad tanácsot.

S a tanárnő maga is alkot. Verseket ír például, amelyek megjelentek már erdélyi lapokban, illetve az utóbbi időben a tanárnő közösségi oldalán is olvashatók. Finom, érzékeny lelki rezdülésekről, hangulatokról tesznek tanúbizonyságot ezek az időnként születő költemények.

– A kreativitás folyamatos, ám a megnyilvánulási formák különbözőek – fogalmaz alkotói tevékenységéről Noémi. – Volt, hogy drámát írtam, viszont a kertészkedésben hasonlóan ki tudom élni magam. Van is erre lehetőség, mert Úrhidán lakunk, egy félhektáros kerttel körülvett házban. Ám ha csak fizikai munkát végzek, akkor hamar elkezd hiányozni a szellemi tevékenység. Tanév közben keveset alkotok, mert akkor a tanításba fektetem bele a krea­tív energiáimat. Alapvetően introvertált személyiség vagyok, de sokszor kifelé fordulok, onnan szerzem az élményeket, viszont mélyen befelé építkezem. A reflexióim is onnan fakadnak.

Mi pedig élvezhetjük e ref­lexiók lírai kivetülését, például ilyen sorokban: „Ha magamra gondolok, az MOST van, / a múltbéli lány bármily élénken integet, / csak ügyes hologram, / jelentem, / a tegnap a jelenben / örökre már igazoltan van távol.”

Tábori óra

Csíkcsomortán Tegnapelőtt este, július 29-én rendhagyó irodalomórát tartott a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor lakóinak Ferenczy Noémi. Témái a szerelem népi motívumai voltak, könnyed, de nem cél nélküli interaktív előadásban. A fiataloknak óra és szórakozás volt az est!

NZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában