Több mint másfél ezer tanuló

2018.08.30. 07:00

A fehérvári felsőoktatás történetét a hallgatók írják

Miután mára a pótfelvételi eljárás és az azzal kapcsolatos adminisztráció is lezárult, véglegessé vált a székesfehérvári felsőoktatási intézményekbe felvett hallgatók száma.

Szanyi-Nagy Judit

A 2013-as mélypont – a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának tervezett megszüntetése – óta folyamatosan fejlődik a székesfehérvári felsőoktatás – emelte ki Cser-Palkovics András polgármester

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Idén is emelkedett a megyeszékhelyet választó diákok száma – számolt be az örvendetes hírről Cser-Palkovics András polgármester. A 2018/2019-es tanévben 470 új hallgató kezdi meg tanulmányait Székesfehérváron, velük együtt a három felsőoktatási intézményben – a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán – összesen 1550 diák tanul.

Mérnökinformatikus: a felsőoktatási szakok legnépszerűbbike

– Félúton vagyunk, hiszen pár évvel ezelőtt azt mondtuk, két-, ideális esetben háromezer, a felsőoktatásban nappali képzésen tanuló diákot tudunk elképzelni a helyi intézményekben – mondta a városvezető. A hallgatók közül egyre többen választják a duális képzéseket (a tavaly felvettek létszámához képest idén 13,71 százalékkal többen jutottak be erre a képzési formára); s a gazdasághoz, iparhoz kötődő szakok is egyre jobban érdeklik a fiatalokat. A legnépszerűbb szak továbbra is a mérnökinformatikus.

A 2013-as mélypont – a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának tervezett megszüntetése – óta folyamatosan fejlődik a székesfehérvári felsőoktatás – emelte ki Cser-Palkovics András polgármester
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A képzések egyre bővülnek, az infrastruktúra pedig folyamatosan fejlődik. Ez mind idevonzhatja a felsőoktatásba vágyó leendő hallgatókat – magyarázta a polgármester. Mint elmondta, a Corvinus Egyetem környékén már javában folynak a munkálatok, amelyek az új tömb felújítását eredményezik. Az épület a tervek szerint májusban készül el. S bár a jövőt tekintve nyitottak az új intézmények érkezésére, céljuk, hogy a meglévő három partnerrel tovább erősítsék együttműködésüket. A több száz millió forintot kóstáló támogatási- és ösztöndíjprogramokon kívül egyéb látható fejlesztések is lesznek: az Alba Regia Műszaki Kart tekintve az ősz folyamán átadják a robotikával foglalkozó tanszéket és a hozzá tartozó labort; az ösztöndíjprogramban pedig a Kodolányi János Egyetem egy művészeti szakos hallgatója is részt vehet. Ugyanakkor a közeljövőben az új tudományos labor és sportcsarnok-komplexum tervezése is megkezdődik, amely a teljes magyar felsőoktatási rendszer egyedi eleme lesz.

Kinőtték a városháza dísztermét

A növekedést az is jól szemlélteti, hogy az idei tanévnyitót már a Vörösmarty Színház nagytermében tartják meg, hiszen a városháza dísztermét kinőtték a hallgatók. Az ünnepi eseményt szeptember 6-án 14 órától rendezik meg. Ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András elmondta: a tanévnyitóval egyidejűleg egy új kezdeményezés is elindul, amely során a Székesfehérvárra járó elsőéves hallgatók játékos formában ismerhetik meg a várost az itt tartózkodásuk első időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában