Aba polgármestere is reagált

2018.08.02. 17:30

Abai gondolatok: A helyieket kérdeztük a büntetőeljárásról, városi életről

Az abai polgármester ellen indult eljárással kapcsolatban Kossa Lajos reagálási lehetőséget kért, melyre szerkesztőségünk szigorú korlátokkal adott teret, amit a polgármester betartott. Hasonlóan történt a feljelentést kezdeményező Mikula Lajossal. Megkérdeztük Aba polgárait is, akik kivétel nélkül nevük elhallgatását kérték, ezt szintén tiszteletben tartjuk.

Szanyi-Nagy Judit

Az utca emberét kérdeztük a helyi állapotokról

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Kossa Lajos abai polgármester ellen folytatott fegyelmi eljárás, majd büntetőeljárás 2017 márciusa óta húzódik. A sikkasztással vádolt városvezető ügye most a bírósághoz került, a testület ezt követően dönt az elöljáró sorsáról. Mit érzékelnek ebből a városlakók?

Az Abán élők akarva-akaratlanul is részesei lettek az ügynek, ugyanis több fórumon olvasni, hallani lehet, hogy bizonyos városi programokra a polgármester eljárásai miatt nem látogatnak ki a lakosok. Így augusztus 1-jén Abára vezetett utunk, és megkérdeztünk néhány helyi embert az általuk tapasztalt viselkedésmódokról, beszédtémákról.

Az utca emberét kérdeztük a helyi állapotokról
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Először egy vendéglátóba látogattunk el, ahol az ott dolgozó hölgy – név nélkül ugyan, de – rendelkezésünkre állt. Mint elmondta, szerinte a rendezvények színvonala sokat romlott az utóbbi években, és ezt össze tudja kötni a sikkasztási üggyel. Az ugyanis sok helyen beszédtéma, a helyiek pedig közömbössé váltak, kiábrándultak, így ha lehet, el is kerülik a polgármesterhez köthető eseményeket. Vendéglátósként ezt testközelből, a bevételt tekintve is tapasztalja. Úgy véli, a városvezetőt jövőre nem választják újra.

Az utcán egy kerékpárját toló hölgyet is elcsíptünk, aki jobbára semmit sem tud az egész eljárásról. Hallott ezt-azt, ám mivel csak a közelmúltban költözött a településre, nincsen markáns véleménye a kialakult helyzetről. A rendezvényeket nem látogatja, de csak azért, mert neki nem tetszik azok kínálata.

„A keserű csalódás az igazi kár”

Azt, hogy az ügyészség vádiratot nyújtott be Kossa Lajossal szemben a Székesfehérvári Járásbírósághoz, Mikula Lajostól tudtuk meg. A korábbi önkormányzati képviselőt mint feljelentőt s egyben abai polgárt kérdeztük az ügyről. Válaszát változtatás nélkül közöljük.

„Még önkormányzati képviselőként én vezettem ebben az ügyben a fegyelmi vizsgálóbizottságot. Így részleteiben tudom, hogy Kossa Lajos mit tett, hogyan sikkasztott el 10 millió forintot. Véleményem szerint az igazi kár nem az a pénz, amit Kossa jogsértően felvett, hanem az a keserű csalódás, amit vezetőként okozott az abai közösségnek. A bírósági eljárás egy fontos lépés lehet abban, hogy az abai közélet erkölcsileg megtisztuljon. Bízom benne, hogy hamarosan magunk mögött hagyhatjuk azt a sötét időszakot, amit Kossa és az őt elvek nélkül támogató három képviselő jelent Abának. És végre megint emelt fejjel, szégyenkezés nélkül mondhatja bárki, ha megkérdezik, hogy Abán él.”

Mikula Lajos

 

Hasonlóan gondolkodik két másik eladó is: a programkínálat nem vonzza őket, de a munka is mindig a rendezvények napjára esik. A régi Aba-­napokat azonban felemlegetik, többek szerint is az volt a település húzórendezvénye. Mint mondják, bár boltjukban sokan megfordulnak, a polgármesterrel kapcsolatos ügy nem merül fel beszédtémaként.

Az utcán egy újabb kerékpárost állítunk meg. A hölgy elégedett Kossa Lajos polgármesteri tevékenységével, és úgy gondolja, bár megtörtént az eset, abban a városvezető nem egyedüliként vett részt. Ő rendszeresen kilátogat a helyi rendezvényekre; a munkahelyén pedig sokszor szóba kerül az elöljáró, de általában pozitív felhanggal. Jövőre ismét rá tenné a voksát.

Amott egy fagylaltozó férfit szólítunk le, aki igazán sosem szeretett volna belefolyni az ügybe. Hallott róla, de amikor csak lehetett, kerülte a témát, a városi rendezvények programjai pedig nem érdeklik.

Ellentmondások

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Kossa Lajosnak, Aba polgármesterének a reagálását a szerdai lapszámunkban megjelent büntetőeljárással kapcsolatban.

„Az igazság a napfény, melyet elrejthetnek a felhők, de a természet rendje gondoskodik arról is, hogy rejtve ne maradjon és ismét fényben tündököljön…”

Kossa Lajos polgármester

Az én lelkiismeretem tiszta és nyugodt, a nyomozás során nemcsak a törvényi előírások rendelkezéseit tartottam be, hanem az Égi Törvényeket is. Nem tettem hamis vallomást, nem vádoltam másokat valótlanságokkal. Az utolsó kihallgatásom 2018. május 3-án volt, amelynek során ismételten indítványokkal éltem és határnap kitűzését kértem a nyomozó hatóságtól, többek között az írásszakértői szakvéleménnyel kapcsolatos nyilatkozattételre és további bizonyítási indítványok megtételére.

A nyomozó hatóság érdemi munkájáról mindeddig nem kaptam tájékoztatást, valamint a szóbeli indítványomra és a kihallgatáson átadott 6 oldalas írásos beadványomban foglalt érdemi indítványomra sem, hasonlóan a 2017 decemberétől 2018 júniusáig eltelt hét hónap során oly sok érdemi indítványomhoz.

Ezen időszak alatt rengeteg ellentmondásra felhívtam rendszeresen a figyelmet, maximálisan segítve a nyomozás menetét, remélve, hogy a rendőrség a rendelkezésére álló törvényes eszközök igénybevételével a bizonyítékok teljes körének beszerzésére, a tények objektív feltárására és az Igazság kiderítésére törekszik majd egy nagyon szövevényes ügyben, amelyben a tisztánlátás számomra leg­alább olyan fontos, mint a nyomozó hatóság számára.

Felmerül a kérdés, vajon a rengeteg ellentmondás tisztázása helyett és az igazságügyi írásszakértői vélemény megállapításai ellenére milyen szempontok alapján született meg a döntés a nyomozás lezárásáról.

Hogy mi volt a nagy sietség oka, annak valós indokaira is hamarosan fény derül.

Bízom benne, hogy a rend­őrség és az ügyészség lelkiismeretesen vizsgálja majd a Fejér Megyei Kormányhivatalban keletkezett ügyiratokat, amelyek szoros kapcsolatban állnak az ellenem indított fegyelmi és büntetőeljárásokkal, mivel súlyos terhelő bizonyítékokat adtam át és egyértelmű nyilatkozatokat tettem, legyen szó törvényességi felügyeleti munkáról, a fegyelmi eljárás jogszerűtlenségéről, hamis vádakról, az abai szennyvízberuházásról, a jogtalan fizetésletiltásomról, a kormánymegbízott által kinevezett abai jegyző által elkövetett törvénytelenségekről, a kormányhivatal és Mikula Lajos kapcsolatáról stb.

Egyértelmű álláspontom, hogy a hamis tanúvallomásokra, hamis adatszolgáltatásra, a rendőrség félrevezetésére, a tények elhallgatására, felületes, koncepciózus és jogszerűtlen nyomozati cselekményekre alapozott vád nem állhatja meg a helyét a bíróság előtt. Bízom a nyilvánosság, az igazság és szeretet erejében.

Kossa Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában