2018.08.10. 07:00
A fehérvári napközis tábor mottója: sikálom így is, úgy is
Húst, süteményt és zöldségeket is kaptak a Bregyó köz táborozói – bár ezúttal csak papírfiguraként, egy játékos foglalkozás részeként.
A hűtők megtöltésében Vilics Judit segédkezett
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap
A Napraforgó Városi Napközis Tábor virgonc gyermekei így is örültek az ételeknek, alapanyagoknak, hiszen segítségükkel informatív előadással, futással és játékos sorversenyekkel tarkított eseményen vehettek részt csütörtökön délelőtt a Bregyó közben. A foglalkozást Pásztor László, a megyei kormányhivatal egészségfejlesztési vezetője koordinálta, aki lapunknak azt is elmondta: az Apró lények a konyhában nevű program célja a hasmenéses megbetegedések megelőzése.
– Ezen a betegségen minden gyermek átesik legalább egyszer. Amikor elmondjuk, hogy erről a hűtő és a nem szakszerű kézmosás tehet, mindig megdöbbennek: nem beszélünk róla, de a hasmenést azok a széklettel terjedő baktériumok okozzák, melyek a szánkba kerülnek. Leegyszerűsítve, akinek hasmenése volt, majdnem biztos, hogy székletet evett – vázolta fel az összefüggéseket bármiféle pironkodás nélkül az egészségfejlesztési vezető.
– Fúj! – kiáltották egy emberként a közelben leledző fehérvári általános iskolások, akikben épp akkor tudatosította ismét a hasmenés kialakulásának folyamatát Marton János egészségfejlesztő. Közelebb érve hozzájuk kiderül, a kialakított csapatokban akadnak profi gyermekek is, akik korábbi táborozóként magukba szívták már az elhangzott információkat. Volt olyan lurkó, aki egyedül, hiba nélkül tudta megmutatni társainak a kézmosás minden egyes lépését.
– A mondókák nagy sikert aratnak a gyermekek körében, az így hallott információk maradandóbbak is. A „riszálom úgyis, úgyis” dallamára mi a „sikálom így is, úgy is” szöveget énekeljük, amely a gyermekek egyik nagy kedvence – mesélte Pásztor László.
Az ifjoncok élvezik a tábort, a hűtőszekrénnyé avanzsált átlátszó dobozokba lelkesen, kis hibaszázalékkal pakolják az élelmiszereket – az ugyanis szintén nem mindegy, hova kerül a készétel, a tejtermék vagy a zöldség. Nem mellesleg a részt vevő általános iskolás korosztály tekintetében a légúti fertőzések, valamint a dohányzással kapcsolatos információk átadása is fő szempont, az idősebbek pedig a felelős szexuális magatartással is megismerkedhetnek az egészségügyi munkatársak jóvoltából.