Apró lények a konyhában

2018.08.10. 07:00

A fehérvári napközis tábor mottója: sikálom így is, úgy is

Húst, süteményt és zöldségeket is kaptak a Bregyó köz táborozói – bár ezúttal csak papírfiguraként, egy játékos foglalkozás részeként.

Szanyi-Nagy Judit

A hűtők megtöltésében Vilics Judit segédkezett

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Napraforgó Városi Napközis Tábor virgonc gyermekei így is örültek az ételeknek, alapanyagoknak, hiszen segítségükkel informatív előadással, futással és játékos sorversenyekkel tarkított eseményen vehettek részt csütörtökön délelőtt a Bregyó közben. A foglalkozást Pásztor László, a megyei kormányhivatal egészségfejlesztési vezetője koordinálta, aki lapunknak azt is elmondta: az Apró lények a konyhában nevű program célja a hasmenéses megbetegedések megelőzése.

A hűtők megtöltésében Vilics Judit segédkezett
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Ezen a betegségen minden gyermek átesik legalább egyszer. Amikor elmondjuk, hogy erről a hűtő és a nem szakszerű kézmosás tehet, mindig megdöbbennek: nem beszélünk róla, de a hasmenést azok a széklettel terjedő baktériumok okozzák, melyek a szánkba kerülnek. Leegyszerűsítve, akinek hasmenése volt, majdnem biztos, hogy székletet evett – vázolta fel az összefüggéseket bármiféle pironkodás nélkül az egészségfejlesztési vezető.

Apró lényeknek az apró lényekről: Marton János tartott kisebb előadásokat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Fúj! – kiáltották egy emberként a közelben leledző fehérvári általános iskolások, akikben épp akkor tudatosította ismét a hasmenés kialakulásának folyamatát Marton János egészségfejlesztő. Közelebb érve hozzájuk kiderül, a kialakított csapatokban akadnak profi gyermekek is, akik korábbi táborozóként magukba szívták már az elhangzott információkat. Volt olyan lurkó, aki egyedül, hiba nélkül tudta megmutatni társainak a kézmosás minden egyes lépését.

– A mondókák nagy sikert aratnak a gyermekek körében, az így hallott információk maradandóbbak is. A „riszálom úgyis, úgyis” dallamára mi a „sikálom így is, úgy is” szöveget énekeljük, amely a gyermekek egyik nagy kedvence – mesélte Pásztor László.

A játékban sem maradhatott el a kézmosás
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az ifjoncok élvezik a tábort, a hűtőszekrénnyé avanzsált átlátszó dobozokba lelkesen, kis hibaszázalékkal pakolják az élelmiszereket – az ugyanis szintén nem mindegy, hova kerül a készétel, a tejtermék vagy a zöldség. Nem mellesleg a részt vevő általános iskolás korosztály tekintetében a légúti fertőzések, valamint a dohányzással kapcsolatos információk átadása is fő szempont, az idősebbek pedig a felelős szexuális magatartással is megismerkedhetnek az egészségügyi munkatársak jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában