Önfeledt szórakozással telt napok

2018.07.04. 18:00

Véget ér a csákberényi napközis tábor

Nyaranta központi téma a gyermekek elhelyezése a szünidő alatt. Erről kérdeztük Balázs Juditot, Csókakő várának falai alatt, aki mint művelődésszervező és könyvtáros koordinálja a táborokat Csákberényben.

Palocsai Jenő

A számháború megunhatatlan és nem kerül semmibe

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan jött létre és milyen jellegű ez a tábor?

– Vécsei László, Csákberény polgármestere adta az ötletet tavaly, mert sok gyermek van nyaranta felügyelet nélkül, és a szüleik jelentős hányada nem engedheti meg magának a drága táborokat. Az eredmény mindig az, hogy a gyerekek hónapokon át csak a tévét nézik és neteznek. Ez egy napközis tábor, reggel jönnek a gyerekek és délután mennek haza, mikor lejár a szülők munkaideje.

Mitől más ez, mint a többi?

– Itt csak az ebédet fizetik a gyerekek után a szülők, a többit, mint például a reggelit és az uzsonnát, már mi ügyeskedjük össze. És van több szülő, aki süteménnyel, friss gyümölccsel teszi színesebbé a napot és az étrendet. Hogy mitől más? Az ottalvós táborokban a hierarchia harcok lemennek az első két napon, és kialakul a rend, ellenben a napközis tábor esetében minden reggel újra kell ezt kezdeni. Itt nem alakulnak ki olyan mély kapcsolatok, mint a másik tábor esetében, de jól érzi magát mindenki. Ebben nagy segítség az, hogy képesek vagyunk lemenni a szintjükre és önfeledten játszani.

A számháború megunhatatlan és nem kerül semmibe
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Kik és hányan vannak itt az utolsó turnusban?

– Csákberényi gyerekek, akiknek jelentős része túl kicsi még a másik táborformához, ugyanis a nyolc év alattiak nehezen találják még a helyüket a nagy táborokban. Emellett, több olyan gyermek is van a most ránk bízott húsz között, akiknek eleve van némi beilleszkedési problémája, aminek kifejezetten jót tesz ez a fajta táborozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában