a teljes emlékpark megújul

2018.07.05. 08:00

Újra olvasható Pátka hős katonáinak névsora

Még mindig él húsz olyan család a faluban, akiknek valamely felmenője az I. világháború poklában lelte halálát. Állami támogatással restauráltatott a település egy 1925-ben állított emlékművet.

Majer Tamás

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság közel másfél milliós támogatása mellett az önkormányzat, s néhány helyi lakos is hozzájárult a költségekhez.

Fejér megyében a katonai mozgósítást 1914. július 26-án rendelték el. Év végéig 45 ezer vonult be. A Pátkáról bevonuló 648 férfi elsősorban a Piavénél és a keleti fronton harcolt, de Szerbiába, a Száva folyó mentére, s Boszniába is vonult innen magyar katona. Közülük 92-en soha nem tértek haza otthonaikba, életüket veszítették a háborúban. 42 hadiözvegyet és 28 hadiárvát hagytak maguk után.

Varga Géza elmondta, helyiek is hozzájárult a restaurálás költségéhez
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

1925-ben az ő emlékük előtt tisztelegve avattak emlékművet Pátkán. A 92 elesett pátkai katona közül 85 ember kiléte ismert. Nevük szerepel a vörös tardosi mészkőből készített emlékmű oldalán. Az alkotás oszlopának legtetején egy turulmadár vigyáz. Karmai között koszorú és kard.

Csontos Attila szobrászművész végezte a restaurálást. A kard és a turulmadár egy darabja is letörött az idők folyamán, a sarkai is sérültek voltak. A nevek jószerivel olvashatatlanná váltak.

Az emlékmű a Vak Bottyán téri emlékparkban áll, 2015-ben került ide a szomszédos katolikus templom előtti területről. Így egymás mellett helyezkedik el az 1848-49-es szabadságharc és a két világháború áldozatai előtt tisztelgő monumentum. Varga Géza önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy a terecskét hamarosan kicsinosítják. A 6-700 ezres beruházás elkészülte jövő tavaszra várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában