drónnal is követte már a násznépet

2018.07.07. 15:30

Fröccsös, Star Wars-zenés és kamionos esküvőt is vezetett már Szaniszló Mónika

Százhatvankét esküvő kilenc év alatt - És ez még csak a kezdet! A zichyújfalui Szaniszló Mónika anyakönyvvezető, szertartásvezető és drónokkal is foglalkozik.

Tringli Alexa

Forrás: Szaniszló Mónika

Mióta csinálod az anyakönyvvezetést?

Már kislánykorom óta nagyon szerettem olvasni, verset mondani, szépkiejtési versenyekre is jártam. 2008 januárja óta dolgozom Zichyújfaluban a helyi önkormányzatnál, és amint lejárt a próbaidőm, közölte velem a főnökasszonyom, hogy el kell végeznem az anyakönyvvezetői tanfolyamot is. Egy kicsit megijedtem, ez mégiscsak felelősségteljes hivatás.

2009 tavaszán jártam Veszprémbe elvégezni a tanfolyamot, és szeptember 5-én volt az első esküvőm, napra pontosan emlékszem. Polgármester asszony segített nekem a rendezésben, ráadásul az egykori óvodása volt a vőlegény, így őt is felkérték, hogy tartson egy beszédet. Rettenetesen izgultam, így azzal próbálta oldani a feszültségemet, hogy mesélt a vőlegényről, aki kisfiúként rosszul lett a borsófőzeléktől. Szuperül ment minden, innentől beindult a folyamat.

Nagyjából meg tudod tippelni, eddig hány párt adtál össze?

Nem is csak tippelni tudom, vezetek egy nyilvántartást, hogy hány párnál tartok, sőt időnként azt is megnézem, hogy kik váltak el, mert nagyon rosszul esik, hogy akiket én adtam össze, hogyan merészelik szétbontani ezt a kapcsolatot. Amikor kezdtem Zichyújfaluban, évente három házasságkötés volt, az már jónak számított.

2013 januárjától Sukoróval közös önkormányzati hivatalt alkottunk, és felkértek, hogy segítsek be az ottani kollégának, mivel ott rengeteg az esküvő, évi 40-50 házasságkötés is előfordul. Így 37 házasságot kötöttem Zichyújfaluban, illetve 125-nél járok Sukorón.

Szerencsésnek érzem magam, hogy két gyönyörűszép vidéki helyszínem van. Amikor vége van az esküvőnek, és csak a boldogság marad, mindig elámulok, hogy ilyen szép helyen tarthattam meg a szertartást.

Forrás: Szaniszló Mónika

Látsz különbséget az egyházi és a polgári esküvők között?

Azt veszem észre, hogy most lett fontosabb újra az egyházi. A polgári szertartás mindig is a hivatalos formája és kötelező eleme volt a házasságnak. Általában a polgári után szokott lenni az egyházi esküvő, bár ez is egyháztól függ. Előfordult olyan is, hogy utánam jött a pap a helyszínen, ők is egyre rugalmasabbak.

Van, aki sokkal lazábbra veszi a polgárit, nincs öltöny, fehér ruha?

Természetesen. Először nagyon meglepődtem, amikor a menyasszony Converse cipőben jött elém. Minden egyediségben benne vagyok, nem fogom elhárítani senkinek az ötletét, ennek a napnak róluk kell szólnia.

Innen jött tavaly ez az elhatározás, hogy nem csak anyakönyvvezető, hanem szertartásvezető is szeretnék lenni. Az anyakönyvvezetők nem szimpatizálnak a szertartásvezetői foglalkozással, mert úgy érzik, hogy elveszik a munkájukat. Viszont azt látom, hogy van a szertartásvezetőknek is létjogosultsága, mert előfordulhat, hogy a párok olyan helyszínen szeretnék megtartani a szertartást, amit egy hivatal, rendelet nem engedélyez. Egyre gyakoribb, hogy este nyolc után, akár éjfélkor vagy ünnepnapokon szeretne a pár szertartást, amikor egy anyakönyvvezető nem dolgozik.

Azért is lettem szertartásvezető, mert nem szeretek nemet mondani. Ha egy párnak vannak ötletei, akkor nem szeretnék jogszabályokra hivatkozni.

Megértem az anyakönyvvezetőket, én is inkább ennek tartom magam, ugyanis ez egy hivatás, egy tisztség. Tudni kell azt, hogy ez nem rólunk szól, hanem két embernek, két családnak, a vendégeknek egy olyan nap, amire egész életükben emlékezni fognak.

Hálás vagyok, hogy elvégeztem a szertartásvezetőit is, mert belekóstoltunk a színházmesterségbe, tanultunk előadásmódot, amiket az anyakönyvvezetői tanfolyamon nem. Nagyon szeretek tanulni, fejleszteni magam.

Fotó: Elekes Gergő/Feol

A szertartásvezető ugyanolyan hivatalos okmányt adhat, mint az anyakönyvvezető?

A szertartásvezető csak megerősítheti a házasságkötést. Csupán egy emléklapot ad, kvázi megjátssza ezt a szertartást. Általában hétköznap bemegy a pár a hivatalba, összeadja őket az anyakönyvvezető két tanú előtt, hétvégén pedig a szertartásvezető a „nagy buliba” megy. Ez a munka egy olyan szolgáltatás, mint a ceremóniamesteré vagy a vőfélyé.

Van olyan esküvő, ami igazán megmaradt benned?

Persze, bár nagyon extrém dolgok még nem történtek velem. Volt egy olyan eset, amikor ejtőernyővel érkezett volna meg a gyűrű, csak sajnos nem valósult meg. Ez a pár is nagyon szimpatikus volt, olyan jó rockzenére vonult be a vőlegény, hogy én is lúdbőröztem tőle.

A zenék elég emlékezetesek, szeretem a párok ízlésére bízni, nehogy olyan zenét vigyek, amitől azt hiszik, hogy megbolondult az anyakönyvvezető? Volt olyan esküvő is, hogy a vőlegény a Star Wars zenéjére vonult be, ami már az elején megalapozta a hangulatot. Mondták, hogy nagyon lazán szeretnék venni és elbolondozni, és én is így álljak hozzá. Előfordult, hogy kamionnal érkeztek a bevonulásnál, volt motorral vagánykodó vőlegény.

Történt olyan, hogy a vőlegény tanúja megviccelte a párt, a karikagyűrűk helyett két drótocskát adott nekem. Mikor a gyűrűhúzásra került a sor, mindjárt tudták, hogy ki akarja rászedni őket, de amikor előkaptam az igazi gyűrűket is, akkor megnyugodtak.

Egyre inkább jellemző, hogy a párok valami róluk szólót, valami egyedit akarnak belevinni a szertartásba. Bár még mindig a letisztult, elegáns és hagyományos esküvőknek vagyok a híve.

Az amerikai filmekben látni, hogy a pár egyik barátja online elvégzi az anyakönyvvezetői tanfolyamot. Magyarországon gondolom nincs ilyen.

Nem, sőt olyannyira, hogy amikor a fogadalomtétel előtt megkérdezem, hogy szeretnének-e mondani egymásnak valamit, a legtöbben nagyon megijednek, valaki csak az igent szeretné kimondani.

Előfordult már, hogy te is elérzékenyültél?

Persze, ezen csak az idő és a tapasztalat segít. Múltkor egy barátom volt a tanú, és nemrég kezdte el a vőfélyszakmát is, ő kérdezte, hogy a szép szövegek ellenére hogyhogy nem érzékenyülök el? A 160. esküvő után már edzettebb vagyok. De van, hogy ránézek egy szülőre, vagy a menyasszonyra, és vennem kell egy mély levegőt. Óhatatlan, hogy jönnek ezek az érzelmes pillanatok, sőt, ez így is van jól. A szertartásvezetői tanfolyamon egy oktató mondta azt, hogy senki nem fog megsértődni, ha az én hangom is elcsuklik.

Szertartásvezetőként egyneműeket is összeadhatsz?

Az esküvőkiállításon érdeklődött két srác, hogyan is működik ez. A mai napig bánjuk a helyszín tulajdonosával, hogy nem sikerült megszervezni az ő esküvőjüket. Nagyon szívesen vállalnék ilyet is, nem lenne ellenemre.

Móni a piros drónt, a „Katicát” irányítja
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Ha valaki menyasszony lesz, milyen utat kell végigjárnia a hivatalos ügyintézésben?

Az esküvő előtt minimum 30 nappal kell az anyakönyvvezetővel beszélgetni és a jegyzőkönyvet elkészíteni. Inkább előbb, ha a helyszín népszerű. Gyakran előfordul, hogy egy napon több esküvő is van, ez nagy szervezést igényel. A szertartás nagyjából fél óra, majd jönnek a gratulációk, a fotózás, a csokordobás, és ezek után már a másik esküvőre kell készülni.

Tehát először az időpontot kell lebeszélni, jegyzőkönyvet felvenni a személyes iratokkal, illetve a családi állapot igazolásával, ha valaki már elvált. Bár ma már helyszínspecifikus az esküvő, a pár azt foglalja le legelőször, utána keresnek hozzá ceremóniamestert, zenészt, az anyakönyvvezető általában ez után jön.

A jegyzőkönyv felvételénél már megkérdezem, hogy milyen legyen a szertartás, van-e valami különleges kívánságuk. Felsorolom, milyen mellékszertartások vannak, mint a homoköntés, gyertyagyújtás, és sokkal újabbak, mint a fröccsöntés. Ezt nagyon kedvelik, rosé bort és szódát öntenek össze, és azzal koccintanak. Van faültetés, lakatceremónia, vagy hobbihoz kapcsolódó dolgok, például a gasztronómiában jártasak fűszereket öntenek össze.

Egy korábbi interjúban olvastam, hogy te voltál az egyik ötletgazdája a Double Ring Wingsnek.

Így van, az én részemről innen indult. A szüleim állandó támogatása mellett, Alex és Károly segített nekem a legtöbbet a szertartásvezetői tanfolyam elvégzésében is. Mikor hazajöttem az esküvőkiállításról, meséltem nekik, hogy úgy gondolom, hogy nekem is megérné, ha elvégezném. Olyannyira lelkesek voltak, hogy már megcsinálták a logómat, névjegykártyát, utánanéztek jogszabályoknak. Nagyon sok mindenben támogattak, a weboldal létrehozásában segítettek nekem, sok mindent köszönhetek nekik.

Tudtam, hogy Károly már dolgozott drónokkal, és szerettük volna a szertartásvezetés és a helyszín reklámozását drónnal elkészíteni. Kérdeztem tőlük, hogy mi lenne, ha bérelnénk egy drónt? Ők meg visszamondták, hogy mi lenne, ha vennénk? Innen indult a Double Ring Wings.

A Double Ring Wings csapata, Szaniszló Mónival, Pál Károllyal és Pál-Rendek Alexandrával és a drónokkal
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Sok esküvőn készítettek már drónos felvételt?

Most érezhető egy minimális megtorpanás, de ezért is állunk több lábon. Nemcsak esküvőkön, hanem építőipari, régészeti, mezőgazdasági munkáknál segítünk. Az esküvők esetén olyan megkeresések jönnek, hogy kísérjük a násznépet a drónnal a templomhoz, a polgári helyszínére, a kültéri szertartást vegyük fel és az utána történő mozgalmasabb eseményeket örökítsük meg, mint a koccintás, csokordobás, gratuláció és fotózkodás, de úgy, ahogy a szertartásvezetésnél, természetesen ezen a területen is benne vagyunk minden egyedi ötletben, elképzelésben.

Ma még annyira nem szokványos látvány a drón, nincs az esküvőkön felfelé bámészkodás és mutogatás?

Elkerülhetetlen, de a ceremóniamester vagy vőfély segítségét szoktuk kérni, hogy a szertartás előtt mondják el, hogy most még meg lehet nézni a drónt és integetni neki, de a szertartás alatt mindenki figyeljen. Volt egy nagyon aranyos kisgyerek, akik a csokordobásnál elkiabálta magát, hogy nézzétek, ott egy droid.

Említetted, hogy régészeti feltárásokban is tudtok segíteni a drónokkal, Erről mesélnél kicsit bővebben?

Természetesen. A régészeti területeken például úgy tudjuk alkalmazni a drónokat, hogy különböző alkalmazások segítségével 2D-s illetve 3D-s modelleket tudunk megjeleníteni az adott helyszínről, segítve a terület felmérését. Most készülünk Aquincumba egy 3D-s modellt felállítani a dróntechnológia segítségével.

Magyarországon nagyjából hányan vagytok, akik drónoztok?

Mivel nagyjából egy éve vagyunk a szakmában, mint Double Ring Wings, ezt így pontosan nem tudom megmondani. Sokan vannak hobbi drónosok, és egyre többen dolgoznak is a drónnal. Ennek ellenére azt vesszük észre, hogy a kör mégis szűk, ugyanis a fórumok, rendezvények kapcsán már mindenki hallhatott a másikról. Így lehetett, hogy amikor kapcsolatba kerültünk egy-egy drónos körökben ismert személlyel az augusztus 26-i rendezvényünkkel kapcsolatban, a legtöbben már hallottak róla valakitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában