Kitűnő bizi, sok kajakozás

2018.07.02. 07:00

Nemes Réka és Jenei Panna nemcsak jó tanuló, tehetséges kajakos is

Egy helyi fiatalt is az a megtiszteltetés ért nemrég, hogy az államtitkártól vehette át a Jó tanuló–jó spor­toló 2017-díjat. Bemutatjuk Nemes Réka kajakozót és versenyzőtársát, Jenei Pannát.

Bokros Judit

Major Ildikó edző útmutatása jelentősen hozzájárul Nemes Réka (hátul) és Jenei Panna sikeréhez

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A reggeli eső után már erősen tűz a nap, amikor pénteken megérkezünk a Velencei-tavi Vízi Sportiskola evezős pályájához. Itt vár bennünket a pusztaszabolcsi Nemes Réka és kajakos párja, a fehérvári Jenei Panna. Már túl vannak a dél­előtti edzésen, s várják a délutáni feladatot. Naponta ugyanis két edzésük van, a hét hat napján, egész évben. Sőt, előfordul, hogy reggel, iskola előtt is mennek, ám a lányok ezt a kívülállónak megerőltető tempót teljesen természetesnek veszik.

Mindketten most végezték el a nyolcadik osztályt, Réka a kápolnásnyéki Vörösmarty általános iskola és gimnáziumban, Panna pedig a fehérvári Comenius két tanítási nyelvű iskolában. A folytatás is ezekben az intézményekben lesz, szem előtt tartva a jó tanulmányi eredményt. Egyrészt ugyanis ennek köszönhető, hogy – sok más ügyes fiatalhoz hasonlóan – megkapták az állami elismerést, másrészt pedig a sportolói teljesítmény járult hozzá. A lányokban az is közös, hogy 10 évesen, negyedikes diákként kezdték el a kajakozást. Nem ismerték egymást, ám az edzések során idővel úgy alakult, hogy állandó párokká lettek. Külön, egyéniben is indulnak azonban versenyeken, és az elmondott eredmények alapján szinte minden jelentősebb hazai megmérettetést – diák­olimpiát, országos bajnokságot, az országos keret feltöltéséért indított versenyt – megnyertek.

Major Ildikó edző útmutatása jelentősen hozzájárul Nemes Réka (hátul) és Jenei Panna sikeréhez
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Réka nyolc éven keresztül végig kitűnő volt az iskolában. A remek eredményéhez szerinte az is hozzájárul, hogy sportol. A jó levegő, a természet közelsége, a víz látványa felfrissíti, jó hatással van rá a hosszú iskolai nap, a tanulás után. Még úgy érzi, nem nehéz összeegyeztetni a tanulást és a kajakozást, ami persze a szüleinek is köszönhető. Ők fuvarozzák ugyanis Rékát edzésre iskola után, aztán haza. Hosszú távon sportolói pályafutásban gondolkodik, szeretné a kajakozást nagyon komoly szinten űzni.

Panna még nem ilyen határozott a jövőt illetően. Szeretne jól tanulni, kajakozni, aztán meglátja. Ő szintén remekül teljesített az iskolában, csupán a nyolcadik év végi bizonyítvány nem lett teljesen kitűnő. A tanulást és sportolást neki időben nehezebb összeegyeztetni, mert buszokhoz kell igazodni, és edzés előtt a leckét is igyekszik megcsinálni. A kajakozás őt is kikapcsolja, formában tartja testi és szellemi szinten, és bizony segít abban is, hogy megtanulja beosztani az idejét.

Az ifjú hölgyek sikerében nagy szerepe van edzőjüknek, Major Ildikónak is. Ő a versenyek közül az országos diák­olimpiai teljesítményt emelte ki, amikor egyesben és párosban is nyertek a lányok. A magyar bajnokságon pedig a kölyök kategóriába tartozó Réka és Panna eggyel magasabb, serdülő kategóriában indult, és ott is ők voltak a legjobbak.

Ildikó szerint ezek az eredmények és a lányok kitartása annak is köszönhető, hogy a VVSI-nél remek közösség alakult ki. Jó a csapatszellem, még akkor is, ha egyéniben indulnak. A gyerekek barátokra lelnek, közös élmények vannak, és segítik egymást az edzéseken. Ettől aztán kevésbé érezhető a munka, az edzés nehézsége, a sikerek pedig újra és újra motiválnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában