immár a negyvenkettedik

2018.07.09. 07:00

Különleges hangulat uralja az Agárdi Popstrandot

A legnagyobb múlttal rendelkező, folyamatosan működő vidéki szabadtéri színpad – így jellemzi az Agárdi Popstrandot annak szellemi atyja, felépítője, házigazdája, gondozója, Turbók János, aki a 42. évadot kezdte meg idén a Velencei-tó partján. A popstrand az agárdi koncertek és rendezvények kapcsán méltó módon szerzett országos hírnevet. Az elmúlt évtizedekről a házigazda mesélt.

S. Töttő Rita

Ahogy a rendezvény fejlődött, már nemcsak remek koncertekkel, de érdekes és akár sportos programokkal is várták a kilátogatókat

Fotó: Archív

– 1976-ban agárdi fiatalok kerestek meg a legendás Kertészeti Egyetem Klubjában és megkértek, hogy „csináljak” valamit a Velencei-tónál, mivel nem voltak programok és közösségi terek – emlékezik vissza a kezdetekre János. Így kezdte meg tevékenységét az Agárdi Popstrand néven a Velencei-tó szabadtéri színpada.

– 1977-ben összeláncolt szemétszállító pótkocsikon adtak nagy sikerű koncerteket a legnevesebb magyar zenekarok, például az Omega, a Piramis, az LGT vagy a Generál – annak ellenére, hogy teljes mértékben hiányoztak a feltételek – mondja János, aki még arra is emlékszik, hogy az áramellátás hiányosságai miatt rendszeresek voltak az áramszünetek, s hogy a zenekari öltöző egy „szagos” kubikosműhelyben volt.

– Hiányoztak a szükséges kiszolgálóhelyiségek, valamint az asztalok, székek, eszközök és a telefon is, viszont volt egy darab lepusztult ülőkés vécé – majd hozzáteszi: az áramkérdés még napjainkban is megoldatlan, ezért néha aggregátort kell bérelniük.

Ahogy a rendezvény fejlődött, már nemcsak remek koncertekkel, de érdekes és akár sportos programokkal is várták a kilátogatókat
Fotó: Archív

Nyitás után nem sokkal később kiderült, hogy nemcsak nyáron van igény a popstrand rendezvényeire: – 1979-ben annak érdekében találtam ki és hoztam létre Magyarország legnagyobb jégpályáját, hogy a családok Magyarországon is élvezhessék a tél örömeit. Téliesített vízvezeték hiányában, sokáig kukában hordtuk a vizet a vécéhez. Sok ezer vendég vette igénybe a kubikosműhelyben kialakított melegedőnket és közben megfagytunk, mert csuromvizesek voltunk… – így törnek fel a keserédes emlékek Jánosban, akit sok támadás ért ebben az időben az áldatlan és kezdetleges állapotok miatt. Sokáig más okból sem volt könnyű a helyzet:

– Túlságosan népszerű rendezvényhelyszín lett az Agárdi Popstrand, ezért a szocialista rendszer üldözött, megfgyelt és többször betiltott, tehát nem számíthattam támogatásra. 1979. július 20-án pénteken tiltották be az elvtársak a 21-i Omega és a 22-i Piramis koncerteket… A Dinamit együttes 1979. július 28-i bemutatkozó koncertjét a Videoton nagy hatalmú vezérigazgatója engedélyeztette…, de neki sem volt könnyű a feladat! Kínkeserves évtizedek után, jelenleg végre jó és együttműködő a kapcsolat Tóth István polgármesterrel és Gárdony önkormányzatával. Turbók János 1990-től legalább negyven országos találkozót rendezett, melyek másokat is megihlettek:

– Akkoriban tanulta a szakmát és kért tőlem segítséget és információkat, a Volt Fesztivált később létrehozó Loben wein Norbert. Majd 1991-ben az Eddások I. Országos Találkozóján, sátorozó táborozóként „kapott ihletet” Gerendai Károly, majd 1993-ban létrehozta Diák Sziget néven a jelenlegi Szigetet. De „Turbina” nemcsak fesztiválokat szervez, hanem gondoskodik róla, hogy olyanok is ott lehessenek, akik egyébként nem biztos, hogy el tudnának jönni a rendezvényekre: évtizedek óta, gesztusértékű tiszteletjegy-támogatásban részesíti például a régió kórházainak, a térség szakorvosi rendelőinek, iskoláinak és óvodáinak a dolgozóit, valamint 8 éve a gátvédőket. 2007-től napjainkig együttműködik huszonhárom település polgármesterével. Az adott települések állandó lakosai alanyi jogon részesülnek 50 százalékos kedvezményben a nagyszabású agárdi koncerteken. A polgármesterek 2017-ben is közel ötezer tiszteletjegyet kaptak, amelyeket örömmel osztottak szét az egészségügyben dolgozók, a közösségi és közéleti munkát vállaló és végző polgárok, valamint a jól tanuló diákok között.

Turbók János már a második negyven évet kezdte meg az Agárdi Popstrandon
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Büszkeséggel tölt el az is, hogy Magyarországon egyedüli nagyrendezvény helyszínként sokáig csak az Agárdi Popstrand engedte be ingyenesen a súlyosan fogyatékos, értelmi sérült vagy kerekes székes és világtalan embertársainkat, plusz egy fő kísérővel – hangsúlyozza a főrendező, aki a pedagógusoktól a mentőkig, számos egyéb terület dolgozóit támogatja tiszteletjegyekkel. Felsorolni talán nem is lehet hiánytalanul. A fejlesztések pedig 1999-ben kezdődtek el igazán:

– Ekkor kaptam meg a Széchenyi Tervnek köszönhetően az első fejlesztési célú támogatást. Az 5 millió forintból kiépítettem a téliesített vízvezetéket, és felépítettem tetővel a 8. szabadtéri színpadot. Jelenleg is ez az egyetlen, télen is használható vízvezeték a vízpart közterületén. Később – 1,3 millió forint támogatásból egy kijáratból alakítottam ki a téli-nyári nyilvános vécét. Boldog vagyok, hogy az elmúlt 40 évben sok millió fiatalnak, valamint fiatalos gondolkodású és életvitelű családnak szereztem felejthetetlen emlékeket és élményeket a különleges hangulatú agárdi koncerteken – teszi hozzá János, aki megnyitotta, a „második negyven évet”, s akit a most következő hétvégén az Ismerős arcok, Deák Bill Gyula és a Fankadeli látogat meg egy koncert erejéig. A következő hetekben pedig hasonlóan nagy nevek érkeznek hozzá, az immár legendássá vált Agárdi Popstrandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában