építészek

2018.07.07. 20:00

„Kápolnát” épített saját esküvőjére egy pár Csákberényben

Gulyás Bálint és menyasszonya maguk építettek „kápolnát” saját esküvőjükhöz. A vőlegény és a menyasszony is építész.

B. Kiss László

Gulyás Bálint és Mészáros Orsolya a csákberényi építkezésen

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Gulyás Bálint és menyasszonya, Mészáros Orsolya két éve szereztek diplomát a Műegyetem építész karán. A jászberényi fiatalember és a budapesti lány évfolyamtársak voltak, az egyetemen ismerkedtek meg egymással. Amikor végeztek, több mint egy évet Spanyolországban töltöttek szakmai gyakorlaton. Először egy katalóniai kisvárosban, az építészet Nobel-díjával kitüntetett irodában végeztek gyakornoki feladatokat. Amikor lejárt a szerződésük, Barcelonában helyezkedtek el. Tavaly szeptemberben jöttek haza. Bálint tervezőként, menyasszonya fotógrafikusként dolgozik – mondta el a vőlegény.

A móri egykori malom, ma galéria adta az inspirációt

Na, de hogy kerülnek Csákberénybe? – tudakoltuk.

- Orsi édesanyja rendszeresen ellátogat a Móri Bornapokra. Olyankor Csákberényben alszik. A szálláson hívták föl a figyelmét a régi malom épületére, amelyet új tulajdonosaik igyekeznek rendbe hozni, és galériát is kialakítottak már ott. Erről hallva kíváncsiak lettünk, lejöttünk magunk is, és egyből beleszerettünk a helybe – meséli Bálint.

Néhányan a „brigád” tagjai közül. Az acélbordák felállításán egyébként tucatnál többen dolgoztak
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Munkál bennük a teremtés vágya

- Hogy jött a kápolna ötlete?

- Építészként természetes, hogy munkál bennünk a teremtés vágya. Nos, életünk közös nagy napja is jó alkalom arra, hogy építsünk. S ha már esküvő, akkor mi mást, mint kápolnát – hangzott a válasz.

Az egykori malom udvarán – kalákában, több mint tucatnyi jó barát segítségével – felépített „kápolna” formája a román kori templomok félköríves apszisát idézi, a tizenegy – lakatos által készített – acélborda pedig a modern időket.

Gulyás Bálint és Mészáros Orsolya a csákberényi építkezésen
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Bár eredetileg a fiatalok úgy képzelték, hogy ebben az általuk megálmodott és megépített pavilonban mondják majd ki a boldogító igent, mostanra kiderült: római katolikus szertartás szerint csak felszentelt épületben lehet esketni.

Ezért úgy döntöttek, a július végi esküvő a csáberényi templomban lesz, a „kápolnában” áldást kapnak majd a paptól. A lakodalom is a faluban lesz. Azt, hogy hová mennek majd nászútra, még nem tudta megmondani a vőlegény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában