A vakáció során sincs megállás

2018.07.01. 07:00

Hogy töltik a nyarat a Fejér megyei hírességek?

Tehetséges székesfehérvári fiatalokat kérdeztünk a nyári terveikről. Sportolók, előadóművész és tudóspalánta is nyilatkozott lapunknak.

Sándor Tamara

Ferenczy-Nagy Boglárkát nemrég a Hello Nyár vakációnyitó rendezényen láthattuk színpadon. A fiatal, tehetséges lány azonban más területen is sikereket ért el

Fotó: ÖKK

Ferenczy-Nagy Boglárka színész, énekes, Pauker Barbara világbajnok táncos, Takács Milán és Takács Martin, az Alba Fehérvár kosarasai mellett Forczek Bianka villamosmérnöknek készülő tudóspalánta adott interjút.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan töltik a nyári szünetet, mennyit foglalkoznak a hobbijukkal és emellett mennyi idejük van a kikapcsolódásra. Mondandójukból kiderült, hogy a vakáció alatt is mindannyian a legnagyobb szenvedéllyel folytatják karrierjük építését.

Ferenczy-Nagy Boglárkát nemrég a Hello Nyár vakációnyitó rendezényen láthattuk színpadon. A fiatal, tehetséges lány azonban más területen is sikereket ért el
Fotó: ÖKK

Van, aki nem áll meg egy hobbinál, és összetettebbet választ, hogy az üzenet, amit közvetítene a világnak, több csatornán is hallgató fülekre találjon. Ferenczy-Nagy Boglárkát már sokan ismerhetik a 2017-es Fehérvár Hangjában szerzett győzelme miatt. Alig múlt 18 éves, de már megannyi városi rendezvényen láthattuk. A város ünnepségeire rendezett darabokba többször írt dalokat, illetve feltűnt számos előadásban, például a március 15-ei Forradalom színeiben. Az elő-adóművészet minden ágáért rajong, és a színpadon érzi azt, hogy igazán önmaga lehet.

A nemrég megrendezett Hello, nyár! eseményen 21 Gramm Akusztik zenekarával lépett fel, Pixa, Wellhello és a Free Spirit tánciskola mellett.

Szintén zenekarával az idei Fezen fesztivál első napján is láthatjuk. Ezt a lehetőséget az Ifi Feszten nyerték, ahol az Arany Dobverő Díjért versenyeztek, és nagy örömükre elsők lettek.

Saját dalaikkal, a nemrég megjelent album (keserÉdes) anyagával készülnek. A zenekarral keresett pénzt elteszik közös céljaikra. Bogi az utóbbi időben több területen is jelentősebb sikereket ért el, amik a büszkeség mellett őszinte örömmel töltik őt el.

A semmittevés sokkal fárasztóbb...

Ferenczy-Nagy Boginak nyáron a legnagyobb „kiszakadás a hétköznapokból” a Verstábor lesz, ahol a Vers-ünnep döntősei vehetnek részt, más tehetségekkel együtt, külföldről és belföldről.

- Nyáron is szívesen foglalkozom a különböző „agymenéseimmel”. Szeretném egy kicsit a versekbe és drámákba is beleásni magam, hiszen a színműs felvételire el kell kezdenem keresgélni. Valójában az is kikapcsol, amikor olyasmikkel foglalkozom, amiket szeretek. Mindig meglepődöm, hogy a semmittevés sokkal jobban fáraszt, mint az állandó pörgés – felelte Bogi.

Háromszoros világbajnok táncból

Pauker Barbara 14 éves és a tánc már 3 éve a hobbija. Barbi rengeteg sikert ért el sportjával, szóló, duó kategóriában és versenycsapatával is. Háromszoros világbajnok duótársával, Európa-bajnokságon 2. helyezést szerzett idén májusban, Zágrábban. Sorra nyeri a versenyeket, így több országos első hellyel is büszkélkedhet.

A székesfehérvári Free Spirit tánciskolába jár, év közben heti 3-4 alkalommal, hétvégente pedig Pesten edz a duótársával.

- Egy edzés 3 órás is lehet, de engem a tánc tölt fel energiával – mondta el Barbi.

A 14 éves Pauker Barbara háromszoros táncvilágbajnok

Nyáron, a versenyidőszak végével több idő jut a tánciskolán kívüli barátaira, de az edzéseket nyáron sem hagyja abba. Illetve 1 hetes tánctáborban is részt vesz. A lazítás sem marad ki a nyáron, több fesztiválra is megy, és a nyaralás is belefér a családjával.

- Szüleimmel sok időt töltök a nyáron, és rokonaimat is igyekszem minél többet látogatni – felelte.

Diákmunkát kora miatt még nem vállalhat és pénzt a hobbijával nem tud keresni egyelőre, de az sem kizárt, hogy a jövőben több lesz ez egy hobbinál.

Most is naponta edzenek

Takács Milán és Martin 17 évesek, másodikos koruk óta kosaraznak. Időközben a hobbijuk szenvedéllyé vált, és már az Alba Fehérvár kosárcsapatát erősítik. Heti 10-11 alkalommal űzik, 2 órán keresztül.

- Diákolimpián kétszer voltunk az országban másodikak a 3-3 elleni játékban, a válogatottal szintén 3-3-ban a kínai világbajnokságon hatodikak lettünk. Amire a legbüszkébbek vagyunk, az a legutóbbi bajnoki cím, amit az 5-5 elleni játékban az U18-as korosztályban szereztünk – árulták el a fiúk.

Nyáron mindennap leg-alább egy, de általában két edzésük van, mert ilyenkor lehet a legtöbbet fejlődni. Sajnos nem sok idő jut más tevékenységre, és legtöbbször energiájuk se lenne rá. Ha mégis van egy kevés, akkor strandolás vagy mozizás a barátokkal a program, és még kisebb bulik is beleférnek.

Takács Milán és Martin kosarastehetségek, ilyenkor is edzenek
Fotó: család

- Minden nyáron egy hetet nyaralunk a családdal. Hosszabb utazásokra nincs időnk, viszont a csapattal számos külföldi tornán veszünk részt – felelték az ikrek. Mindent összevetve az idejükbe a diákmunka nem férne már bele, szerencsére egy kis juttatást kapnak a csapattól.

Villamosmérnöknek készül lány létére

A 17 éves Forczek Bianka a székesfehérvári Tóparti gimnáziumba jár, matek-fizika irányultságú osztályba. Ha otthon van, szívesen leül fizikázni, matekozni. Meg is van az eredménye, hisz matematika olimpiai válogatón 9. helyezést ért el.

- Villamosmérnök szeretnék lenni a Budapesti Műszaki Egyetemen, és a mesterképzést is elvégezném. Kutatásban mérnökként szeretnék elhelyezkedni, mert úgymond külső szemlélőként új módszereket is tudnék alkalmazni.

Bianka a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete. Ez egy olyan szervezet, amely megpróbálja a lányok körében is népszerűsíteni a tudományos, technológiai területeket, és támogatja őket ezen az úton.

Forczek Bianka a Vénusz bolygóról szóló cikkével
Fotó: család

Opitz Andrea csillagász és meteorológussal Bianka felvette a kapcsolatot, miután részt vett egy előadásán. Jelenleg ő a mentora a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont, űrfizikai kutatócsoportban. Közösen írtak cikket a Vénuszról a Fizikai Szemle folyóiratba. A Magyar Tudományos Akadémián pedig egy ösztöndíj pályázat keretében tartott előadást az otthon elkészíthető szeizmográfról.

- Székesfehérvárról Pestre feljárni sok pénz, de a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíj tudja fedezni az útiköltségeimet – mondta el lapunknak.

A nyáron Bianka minimum négy tudományos táborba is megy, ahol hasonló érdeklődési körű emberekkel ismerkedik meg. Sokan azt hiszik, hogy ő csak a matekkal foglalkozik, pedig szabadidejében ugyanazt csinálja, mint bárki más. Barátaival buliznak, kirándulnak vagy strandolnak a nyáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában