Barátok és ízek ölelésében

2018.07.01. 11:12

Egy pohár jókedély, egy tányér elégedettség – Gasztrofesztivál Pákozdon

Az egykor Szőlős Pákozdnak nevezett község szombaton adózott az étkek és a bor hagyományainak.

Tihanyi Tamás

dav

Négy évvel ezelőtt találták ki Pákozdon a jelmondatot: „Ahol a bor, az étel és a jókedv találkozik.” Ennek jegyében szervezték meg akkor a Szőlős Pákozd Gasztro-Feszt elnevezésű rendezvényt, így szombaton már nem először gyújtottak alá a bográcsoknak a főzőverseny résztvevői, s kínálták portékáikat az árusok. A helyiek idén is ügyeltek arra, hogy a történelmi Magyarország területéről érkezzenek a különböző borvidékek képviselői: a Délvidékről, a Szerémségből, a Mura vidékéről, a Partiumból és a Felvidékről.

 

A borkészítés hagyományát nem kell sokáig keresni ezen a vidéken, hiszen valamikor a székesfehérvári püspökségnek komoly szőlőbirtokai voltak errefelé, nem kevesen foglalkoztak bortermeléssel: erről árulkodik a Szőlős Pákozd elnevezés is. A halételek fogyasztásának szokását ugyancsak nem kell megmagyarázni, hiszen híres halászbokrok éltek a Velencei-tónak ezen a vidékén, a régi csapásokat máig járják (evezik) a modern világ halfogói, a horgászok.

Fotó: Tihanyi Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

Ám mivel tagadhatatlanul érdemein alul kedvelik a halat a magyarok, az ételkészítő versenyt két kategóriában rendezték meg, így a halétkek mellett a hagyományos pörköltek is tűz fölé kerültek a szeles napon, hogy megmérkőzzenek a Grenyovszky Károly vezetésével tevékenykedő zsűri pontszámaiért. Külön színesítette a mezőnyt a lengyel testvértelepülés, Wegierska Górka küldöttségének különleges étele: ők még a halat is otthonról hozták. Amíg a faluba látogatók a bográcsokat kerülgették, a színpadon egymást váltották a fellépők, akik egészen késő estig szórakoztatták az érdeklődőket, míg a gyerekeknek külön erre az alkalomra összeállított játszótér állt rendelkezésükre, s velük még Andi bohóc is foglalkozott.

Fotó: Tihanyi Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

Takács János polgármesterrel időt szakítottunk arra, hogy fejben gyorsmérleget készítsünk Pákozd örömeiről és gondjairól. Előbbiek sorába tartozik, hogy rövidesen elkészülhet az új óvodarész az étteremmel, így megoldódni látszik a közétkeztetés kérdése: mostanában minden forrást ehhez vesznek igénybe. Jó hír, hogy egyre több a vendég a tóparton, így Pákozdon is, jól jelzi ezt, hogy a közeli katonai emlékparkban idén nyáron eddig már 18 ezer fizető látogatót fogadtak. A községben szálláshely is épült, ilyen eddig nem volt. Megoldásra vár a régi elmaradás, a felső területek ivóvízellátása, míg az utcák-közterületek karbantartása folyamatos feladat, de nem mondtak le arról sem, hogy a Bella-tó környékét egyfajta szerényebb turisztikai központtá tegyék. A püspökséggel pedig egyeztetnek a katolikus templom tetejének rendbehozataláról: ennek érdekében Görög István kezdeményezésére nemrégiben civil összefogás is megvalósult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában