Több pénz a közösségi házra

2018.07.19. 13:00

Gyerekzsivaj a zsákfaluban – Csökken Bakonykúti népének átlagéletkora

Egyre gyarapszik Bakonykúti lakossága, sok gyermek született ide az elmúlt időszakban. Jövő nyáron már új minőségében, közösségi házként szolgálja majd mindannyijukat az egykori bolt és kocsma épületegyüttese.

Majer Tamás

A játszótérre még a környező falvakból is ellátogatnak

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Friss hír, hogy 1,6 millió forinttal több támogatást kap Bakonykúti községe a közösségi ház felépítésére. Ez azt jelenti, hogy a 2016-ban megírt, tavaly elnyert pályázat támogatási intenzitása 75-ről 85 százalékra emelkedett.

– Ez kicsit kompenzálja azt, hogy a két évvel ezelőtti építőipari árak mintegy 30-40 százalékkel felmentek – nyilatkozta Marics József polgármester. A pályázat megírásakor még alacsonyabb bekerülési árakkal számoltak, mint amelyet a valóság produkált.

Mészáros Imola és Marics József nagy lendülettel tervezik az új helyet
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A közösségi házra így összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forráshoz jut a falu, az ún. elszámolható költség 18 millió. A teljes beruházás jelen kalkuláció szerint eléri a 23 milliót. A papírforma szerint május 31-re kell elkészülnie a háznak.

– Hozzá kell ugyan nyúlni a tartalékainkhoz, de biztosan meg tudjuk csinálni – biztosított a falu vezetője.

A kocsmából, boltból kulturális térré avanzsáló épületbe három millió forint értékű eszközpark kerül; számítógépek, bútorok. Lesz benne egy kis könyvtár is. Utóbbihoz a fehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár nyújt segítséget Bakonykútinak – könyvekkel, s már januártól egy részmunkaidős könyvtárossal.

Természetesen az átalakított épület lehet majd a közösségi együttlétek színtere is. A gyönyörűen felújított faeszközöktől, fahídtól szuper játszótér éppen szomszédos vele.

A játszótérre még a környező falvakból is ellátogatnak
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A faluban tett látogatásunk idején éppen Mészáros Imolával beszélgetett Marics József: miként lehetne még inkább összekovácsolni a falu apraja-nagyját. Már 159 bejelentett lakost számlálnak az iratok, közülük 25-en tizennégy év alattiak! Az ezredforduló idején alig voltak száznál többen. Imola három éve Budapestről költözött Bakonykútiba, két kislány édesanyja. Férje talált le rá a különleges fekvésű falura. A közösségi ház beruházása fűzte szorosabbra önkéntes munkakapcsolatát a polgármesterrel. Egyébként úgy látja, hosszú évekre visszamenően is jól prosperál együtt Bakonykúti népe.

– Amikor ideköltöztem, máris megtetszett nekem az itteni légkör. Megéreztem, hogy itt valóban odafigyelnek egymásra az emberek – idézte föl Imola, aki maga egyébként éppen közművelődés szervező végzettséggel rendelkezik. Szándéka, hogy az időseket is kicsalogassák csigaházaikból, s behúzzák őket is a megpezsdült bakonykúti élet mindennapjaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában