olvasónk kérésére jártunk utána

2018.07.11. 07:30

Az ellenőrzéskor volt hús a rizsen az Abai Idősek Otthona konyhájában

Az Abai Idősek Otthona udvarán a fák árnyékában sétáltam a bejárat felé. Mikor a szökőkutat elhagytam, egyre tisztábban hallottam, hogy a központi épület emeletéről halkan ugyan, de magyar nótát hoz felém a szél.

Palocsai Jenő

Egy levél nyomán került terítékre a minőség kérdése

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A helyszín alkalmas arra, hogy egy hosszú, munkával teli, aktív élet után megpihenjen itt bárki, azonban nekem most feladatom van: felkutatni, van-e gond az élelmezéssel.

Egyik olvasónk juttatott levelet szerkesztőségünkbe, melyben azt taglalja, hogy az étel kevés, és nemcsak a mennyiséggel van baj, hanem a minőséggel is. Említi, hogy hideg a leves, és hiányzik a feltét a körethalom tetejéről. Mivel a szociális otthon önkormányzati fenntartású, első utam a városházára vezetett, ahol Kossa Lajos, a város polgármestere már a bejelentő levelével várt. Vádaskodás nélkül próbálta elemezni a helyzetet, és bár nem hagyja nyugodni, hogy bizonyos események, amelyek a közelmúltban történnek Abán, nem véletlenek, de kéri, keressem fel inkább az intézményvezetőket.

Bencsik Borbálának, az abai városgondnokság vezetőjének megmutattam a levelet, ami után kérdeznem sem kellett.

– Valótlan vádakkal teli a levél. Sosem volt gond sem a minőséggel, sem a mennyiséggel, sem általában a konyhával. Mindenben megfelelünk a 37/2014es Emmi-rendeletnek, amely a közétkeztetés szabályait írja le. Olyannyira megfelelünk, hogy az étlapkészítő számítógépes program is Emmi-kompatibilis, ha valami nem előírásszerű az étlapkészítés során, akkor nem enged tovább.

Egy levél nyomán került terítékre a minőség kérdése
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Kik kapnak ebédet az önök konyhájától?

– Hatszáz adag készül itt naponta. Szorgalmi időszakban erről a konyháról eszik két általános iskola, a gimnázium, az óvoda és természetesen az idősek otthona is. Utóbbiban mindig van legalább egy a konyhai dolgozók közül reggel fél héttől este hétig. Az emeleti második ebédlőben az úgynevezett demensosztály ellátottjai kapnak enni, leginkább úgy, hogy az ápolók viszik be a szobákba. Két pályázatunk is van, mindkettő fejlesztési, mert fontos számunkra a minőség és a megbízhatóság, tehát nem tehet és nem is tesz senki olyat, hogy nem rak húst a rizsre, ahogy azt a levél szerzője állítja. Egy főállatorvosi és két Nébih-ellenőrzésen vagyunk túl. Mindent rendben találtak, leszámítva, hogy a felújítási munka miatt hiányzott az irodai ablakok egyikéről a szúnyogháló.

Nyilván szerettem volna megtudni, hogyan zajlanak az ellenőrzések. „A váratlanul megtartott két Nébih-ellenőrzés nálunk is megvolt, a második éppen múlt héten csütörtökön” – mondja Ajtai Judith, az otthon helyettes vezetője, akit nagyon rosszul érintett a dolog.

– Az ellenőrzéseket lehet, hogy másként végzik az idősek barátai, rokonai?

– Mindent megteszünk, legyen az étkeztetés, szakápolás vagy gondozás. Ez egy nyitott intézmény, és az ajtóm is nyitva áll mindenki előtt, így valószínű, hogy a rágalmakat író levél írója nem is járt nálunk, mert akkor tudná, hogy itt mindent el lehet mondani. Nem kevesebb, mint 45 főt látunk el itt. Az említett leveshőmérséklet pedig csak jóval az ebédosztás után tapasztalható, mert szigorú előírások rendelkeznek a tálalási hőmérsékletről is. Emellett biztosított az újramelegítés mindenki számára. Remélhetőleg elcsitulnak a hullámok Abán: hiszen kell-e komolyabb garancia bárkinek, mint a Nébih ellenőrzései, melyek mindkét intézmény esetében mindent rendben találtak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában