Testületi ülésen tárgyalják

2018.06.26. 09:30

Veszélyessé váltak a fák a csákvári Kastélyparkban

Kedden 16 órakor nyilvános testületi ülést tart Csákvár Város Önkormányzatának képviselőtestülete az önkormányzati hivatal Házasságkötő termében, amelyen 13. napirendi pontként tárgyalják a Kastélypark veszélyessé vált fáinak helyzetét.

Borsányi Bea

nor

Fotó: katasztrófavédelem

– Az idei viharok eléggé megtépázták a kastélypark fáit, és miután pár héttel ezelőtt egy nagyobb faágat tépett le a szél – szerencsére nem történt baleset –, úgy határoztam, fel kell méretni a fák állapotát. Az elmúlt években egyébként több alkalommal történtek kisebb balesetek, bejelentések a csákvári kórház előtti parkrészben az elöregedett, beteg gesztenyefák miatt. Készült is terv a terület átépítésére, ám azt a műemléki felügyelőség elutasította. Az önkormányzat táblákat helyezett ki a parkolásra vonatkozóan, hogy mindenki saját felelősségére parkoljon a veszélyes fák alá. Ezzel azonban a probléma nem oldódott meg – vázolta a helyzetet Illés Szabolcs, polgármester.

A terület jellege miatt csak az Örökségvédelmi Osztály felé történő bejelentés alapján végezhető el a fákra vonatkozó bármilyen tevékenység. A nagyjából 200 gesztenyefát először a hatóságok által akkreditált szakértővel kell felméretni – ennek a munkának a megrendeléséről hivatott dönteni a mai közgyűlés –, de ezt követően is csak a vonatkozó jogszabályok betartása mellett, a műemlék megőrzésének és érvényesülésének biztosításával készíthető bármilyen terv. A város elsődleges célja az érintett, több mint 100 éves fák lehetőség szerinti megőrzése.

Vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában