Családok, generációk szórakoztak

2018.06.11. 09:30

Váli-völgyi Zsúr: zene a zöldben, vidám mulatság a parkban

Kezdetektől az volt a szervezők szándéka, hogy a családok együtt látogassanak ki a mesés környezetben rendezett nyári mulatságon, s mindenki leljen szívhez szóló élményt magának.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Negyedik esztendeje rendezik meg a Vál-völgyi Zsúrt az alcsúti kastélykertben, ideális természeti környezetben. Szombaton délelőtt az időjárás megriasztotta a közönséget, a leendő szereplőket és a sátraikkal kiállt kézműveseket: szakadt az eső. Jó érzékkel gondoskodtak kisebb-nagyobb sátrakról, amelyek a bátor kezdőket védelmezték a csapadék ellen, s aztán a tűző napsütéstől, mert megkegyelmezett az ég. Már az első nap délutánján felragyogott az égbolt, s zavartalanul folytak a programok vasárnap késő estig.

Az alcsúti arborétum kiváló hátteret adott a Váli-völgyi Zsúrnak, amelyhez az időjárás is kegyes volt: a szombati esős idő után kellemes idő várta a kikapcsolódni vágyókat.
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

 

A kápolna körüli bizalmas kis téren igényes kézműves termékeikkel érkeztek helyből és a környékről a kirakodóvásárosok, a fenyők árnyékába tudtak húzódni a leginkább kisgyerekes családok. A hajdani szökőkút medencéjében csillogó víz enyhet adni látszott a melegben. Két színpadot állítottak fel – a portikusz előtt kerek tisztáson a nagyobb színpadon dübörgött a könnyűzene, több évtized zenei stílusait megidéző együttesek csábították közel a hallgatóságot. Első nap Szandi, Zoltán Erika és a Boney M. Feat Liz Mitchell formáció járt kedvében a nosztalgiázóknak, az 1970-es évektől a 2000-esig terjedő korszak magyar zenei vonulatait megidézve. Napjaink divatos és könnyed slágereiből is felhangzottak ismert ritmusok.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

S ahogyan szokásos immár: a Vál-völgyi magyar és nemzetiségi néptáncegyüttesek is bemutatkozhattak. A kápolna előtti színpadon a gyerekeknek énekeltek a népszerű együttesek, megzenésített versek, mondókák csendültek fel. Mindkét színpadon folyamatosan váltották egymást az újabb és újabb szereplők, a közönség is aszerint változott, hogy melyik korosztály kedvence lépett fel. Vasárnap az Apostol, a Bikini és Rúzsa Magdi vonzott sokakat a többi között, nehéz lenne felsorolni a teljes repertoárt. A közönség kiszolgálása nem kis feladat a két napon, ám a parkolás, a közlekedés irányítása zökkenőmentesen történt. Folyamatosan járt a Vál-völgyi Kisvasút, dottóval tehettek falunéző körsétákat a távolabbról érkezettek, s különbusz szállította a helyszínre a gyalogszerrel elinduló zsúrozókat.

 

Ételek, italok, kézműves élelmiszerek, hungarikumok, etyeki borok, szörpök, sajtok reprezentálták a helyi ízeket. A gyereknek csaknem elfeledett, régi népi gyermekjátékok mutatták meg, miként játszottak dédszüleink kiskorukban a kosárforgón, a hajóhintán, a kis falovacskákkal. A zsúrozók vigyáztak a környezetre, a rendezők pedig ezer szemmel figyelték, hogy némi fűösszetaposáson kívül ne bántódjék a vadregényes angolkert egyetlen porcikája sem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában