Csak óvatosan!

2018.06.17. 11:30

Hogyan kerüljük el a strandon a baleseteket?

Nyár van és semmi baj - tartja a közismert nóta, ez azonban nem mindig van így. Sajnos nem telik el úgy nyár, hogy ne kellene strandon történt tragédiáról, balesetekről beszámolnunk a Velencei-tó vagy a Balaton környékén.

Elekes Gergő

Fotó: Pixabay.com

A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, a vízimentő Berta Bencét kérdeztük a témával kapcsolatban, aki szerint az előre nem látható események mellett bizony mi magunk is nagyban elősegítjük a különböző veszélyhelyzeteket.

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a bajt?

Az első és legfontosabb dolog, hogy soha ne a tűző napra feküdjünk ki, keressük az árnyékos helyeket és mindig ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Használjunk naptejet a káros sugárzással szemben, felhevült testtel pedig ne ugorjunk vízbe. Pancsolás előtt mindig mosakodjunk le, ezáltal elkerülhetjük a szervezetet érintő sokkhatásokat.

Ismeretlen vizekbe ne rohanjunk be ész nélkül, győződjünk meg róla, hogy hol, mennyire mélyül a víz. A strandok területét általában bóják jelzik, a vízimentők figyelmét tehát főként ezek a területek kötik le. Természetesen az életmentők azokon is segítenek, akik a bójákon túl kerültek bajba, azonban Berta Bence felhívja rá a figyelmet, hogy a Velencei-tó környékén előforduló nádas területek fokozottan veszélyesek lehetnek, itt ugyanis nehezebben vehető észre a bajbajutott ember.

Berta Bence szerint az előre nem látható események mellett bizony mi magunk is nagyban elősegítjük a különböző veszélyhelyzeteket.
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Egészségügyi állapot, alkohol

A szívbetegek, vérnyomás-problémákkal küszködők mindig az egészségügyi állapotuknak megfelelően vonuljanak strandra. Rájuk hatványozottan igaz, hogy keressék az árnyékot és mindig figyeljenek a folyadékbevitelre.

Sokak számára a nyaralás egyet jelent az önfeledt mulatozással, némi alkohol segítségét is igénybe véve. Ez azonban többször veszélyforrás lehet, bódult állapotban életveszélyes a vízbe menni, hiszen az ember nem képes tiszta fejjel felmérni az őt körülvevő környezetet, időjárást, vízszintet.

Az alkohol azonban nem csak a tavakban, hanem a partokon is gondot okozhat, hiszen ha például ittas állapotban elalszik valaki a napon, nagyon komoly égési sérüléseket is szerezhet.

Időjárás

Mindig figyeljük a viharjelző állomások fényeit, ezek mind a Velencei-tavon, mind a Balatonon megtalálhatók. Három fokozatuk van:

  • Nem villog, nincs veszély
  • Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyen esetben fürödni tilos, sőt csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni is tiltott (a vitorláshajók kivételek).
  • Sötétedés után fürdeni nem ajánlatos, hiszen bármi probléma van, csakis magára számíthat az ember. A szabadstrandokon alapból nincs vízimentő, és ugyan a fizetős strandokon jelen vannak, sötétedés után már ők sincsenek munkában.

    Idilli a kép, de sötétedés után nagy veszélyeket rejt a lubickolás
    Fotó: Pixabay.com

    Vízibickli és egyéb merev testű járművek

    A bérlőnek mindig ügyelnie kell arra, hogy bóján belülre, azaz strandterületre tilos bevinni ezeket a járműveket, továbbá kisgyermekeken a mentőmellény használata kötelező. Mindig győződjünk meg az adott terület vízmélységéről, hiszen egyetlen fejesugrás is végzetes lehet.

    Praktikák, tippek gyermekkorunkból

    Mindannyiunknak ismerős lehet szüleink, nagyszüleink figyelmeztetése, miszerint teli gyomorral ne rohanjunk a vízbe. Berta Bence elmondta, hogy kimondott szabály nincs erre, embere válogatja, hogy kinek van kedve egy nagy lángosozás után elmerülni a habokban.

    Felejtsük el a Baywatch-ban látottakat!

    Ki ne emlékezne David Hasselhoffra és csapatára, akik halált megvető bátorsággal ugrottak be az óceánba, hogy segítsenek bajba jutott embertársaikon. Ez persze nagyon látványos volt, ám a valóságban inkább csónakkal közelítik meg a vízimentők a fuldoklókat. Ezzel a módszerrel biztonságosabban lehet megközelíteni a helyszínt, majd a csónakba helyezni a sérültet.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában