A nemzetközi zsűrinek tetszett a település

2018.06.16. 19:00

Pozitív benyomások Iszkaszentgyörgyről

A nemzetközi zsűri három tagja járt pénteken délelőtt a településen, hogy saját szemével is megnézze mindazt, amit a falu a februárban, Ausztriában beadott pályázatában leírt.

Borsányi Bea

A zsűri tagjait Gáll Attila polgármester kalauzolta körbe

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban már lapunk hasábjain beszámoltunk, 2017-ben Iszkaszentgyörgy nyerte a Belügyminiszter és a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának közös pályázatát, a Magyarországi Falumegújítási Díjat, így a község képviseli hazánkat az Európai Falumegújítási Díjért folyó küzdelemben. Az elismerés elnyerésére 23 európai település pályázott. Iszkaszentgyörgyre pénteken érkezett a zsűri, amely végigjárta a település értékeit, szociális és közösségi helyeit, de érdeklődött a gazdaság iránt is.

Ahogy arról a zsűri szlovén tagja, Marija Markes beszélt, a települések vetélkedőjében nem az a lényeg, ki nyeri végül a díjat. Sokkal fontosabb, hogy lássák, hogyan, mennyire képesek fejlődni az Unióban a nagyvárosok mellett a kisebb, vidéki települések és persze az, hogy a megszerzett tapasztalatokat egymással meg is osszák. A látogatást követően Gáll Attila polgármester elmondta, úgy érzi, sikerült pozitív benyomást tenni a szlovén és a két osztrák zsűritagra. Ezt a bejáráson szintén részt vevő Ónodi Gábor, a magyarországi zsűri tagja is megerősítette.

A zsűri tagjait Gáll Attila polgármester kalauzolta körbe
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A különböző országok különböző településeit persze szinte lehetetlen összehasonlítani. A nemzetközi zsűri jövő héten ül össze St. Pöltenben, hogy eldöntse, ki nyeri az Európai Falumegújítási Díjat. Az eredmény kihirdetésére szeptember végén, a legutóbbi győztes településen, az ausztriai Fliessben kerül sor. A 3 napos rendezvényen az iszkaszentgyörgyi néptáncegyüttes is fellép majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában