Segítette a nyugdíjasklubot, kórusban énekelt

2018.06.17. 16:06

Őszinte odadás és következetesség jellemezte a vasdiplomás Eta óvónőt

Eta óvónő vasdiplomáját a falu polgármestere adta át. „A közösség jövőjét az határozza meg, hogy jelenét mennyi értékes ember alakítja” – fogalmazta meg Varga Tünde. „Büszkén állítom, településünknek sok kiváló polgára van.”

V. Varga József

A díszoklevél a Pécsi Tudományegyetemről érkezett prof. dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, valamint prof. dr. Horváth Béla, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja aláírásával.

Felirata a következő: Csizmadia Ferencné Kratancsik Etelka óvónőnek, aki a Hőgyészi Állami Óvónőképzőben 1953. június hó 20. napján 21. számú oklevelet kapott. Diplomaszerzésének hatvanöt éves jubileuma alkalmából állítottuk ki számára ezt a vasoklevelet, melyet a Pécsi Tudományegyetem pecsétjével és saját kezű aláírásunkkal hitelesítettünk.

 

Csizmadia Ferencné Pázmándon született földműves családban, hatvanöt évvel ezelőtt végezte el a Hőgyészi Állami Óvónőképzőt, első munkahelye Rácalmáson volt, majd Kápolnásnyéken kapott állást. Nádasdladányba 1957-ben került, az óvoda akkor két csoporttal, a Nádasdy-kastély egyik szárnyában működött. Eta óvónő vezetői munkája során folyamatosan fejlesztette az óvodát,

az eszközöket, óvónőket nevelt ki maga mellett irigység nélkül, mindig szívesen átadva szakmai és emberi tapasztalatait. Sok gyermeknek volt a pótanyukája, hivatását az őszinte odaadás, a következetesség jellemezte, a szülők szívesen kérték, és el is fogadták a véleményét.

Eta óvónő békét, nyugalmat és emberséget kíván mindannyiunknak
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A falu vezetése is számíthatott munkájára, sok területen vállalt társadalmi tevékenységet, a községi könyvtárat 1985-től húsz éven át vezette. Férjével 1973-ban saját házat építettek, házasságukból három gyermek született, négy unokája és immár négy dédunokája a szeme fénye. Kedvenc időtöltése a keresztrejtvényfejtés és a puzzle, úgy mondja, karbantartja a memóriáját. Szívesen olvassa Jókai Mór regényeit és Petőfi Sándor verseit.

Pályája során úgy tartotta, hogy az intézmény van a gyerekekért, akiket feltétel nélkül szeretett, és mindenkiből a lehető legjobbat próbálta elővarázsolni, egyúttal a jó irányba terelve őket.

– Békét, nyugalmat és emberséget kívánok mindenkinek! – tette még hozzá Eta óvónő. – Nagy szükségünk van minderre!

KÖZSZOLGÁLATOT VÉGZŐK NAPJA

Tucat éve határozta el a település önkormányzatának képviselő-testülete, hogy Nádasdladányban minden évben közösen ünneplik meg június idusán a közszolgálatot végzők napját. Nem történt ez másképp az idén sem. Az ünnepség a Nádasdy Ferenc Általános Iskola virágos parkjában kezdődött, a faragott kopjafánál. A mementót 2009-ben állították az iskola alapításának 50 éves évfordulóján, az intézményben hivatásukat teljesítő elhunyt pedagógusok emlékére. A koszorúzást, a virágok elhelyezését szavalat és furulyamuzsika előzte meg. Az ünnepség a közösségi házban folytatódott.

– Tizenkét éve minden alkalommal megtisztelőnek érzem, hogy köszönthetlek benneteket – kezdte beszédét Varga Tünde polgármester. – Azokat az óvodában, az iskolában, az egészségügyben és a polgármesteri hivatalban dolgozókat, akik között most is itt ül több fiatalkori példaképem, azokat, akiknek a mai napig is a segítségét kérem… Köszönjük a falu nevében egész éves áldozatos munkátokat! Köszönjük az elhivatottságot, a türelmet, a példamutatást, amivel nap, mint nap szolgáltok! – tette hozzá végül az elöljáró.

Az ünnepségen adták át Csizmadia Ferencné, Kratancsik Etelka óvodapedagógus vasdiplomáját, valamint a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Harmatiné Pap Évának és Borbély Józsefné Zsuzsának. Elhangzott, hogy Fister Istvánné (Fister óvó néni) a Nádasdladányért Emlékérmet a múltkori falunapon vette át. Az ünnepség estebéddel, fehérasztal melletti jó ízű beszélgetésekkel folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában