A kerékpáros tájékozódási verseny egyre népszerűbb

2018.06.25. 11:00

Ősszel lesz a BringaGyúró

Gyereknapi, kisközösségi versenyként indult, ám az elmúlt években kinőtte magát a BringaGyúró. Az idei, hetedik rendezvényt kétszer is el kellett halasztani az időjárás miatt, ám a szervezők nem mondtak le róla.

Bokros Judit

A BringaGyúró ötlete annak idején Tóth Béla polgármester és felesége fejéből pattant ki, miután részt vettek egy evezős tájékozódási versenyen. Ők kerékpáros tájékozódási és ügyességi versenyt szerveztek, amely először a gyermeknaphoz kötődött, s az első évben körülbelül negyvenen vettek részt rajta Gyúróról és a környékből.

Mára azonban jelentősen kibővült a jelentkezők köre, és három távon lehet indulni. A falun belüli rövidtáv főleg a kisgyermekes családokat célozza meg, a 14-16 kilométeres középtáv már Gyúró környékét is magában foglalja, a kihívást szeretőknek szóló 30-35 kilométeres táv pedig szintkülönbségekkel tarkított.

A tavalyi BringaGyúrón is sokan versenyeztek, kerekeztek Fotó: Nagy Balázs

Az indulók vaktérképet kapnak, ez alapján kell fölkeresniük az ellenőrzési pontokat, ahol olyan, viszonylag könnyen megoldható feladatok vagy kérdések várják őket, amelyek többnyire helyi sajátosságokra vonatkoznak. Az értékelésnél az időmérés mellett az is szerepet játszik, ki hogyan teljesítette az említett feladatokat.

A részvétel egyébként a helyi gyerekeknek a mai napig ingyenes, másoknak nevezési díjat kell fizetniük. Mindenki kap azonban cserébe bringa gyúrós láthatósági mellényt és pólót, továbbá ebédet.

Tóth Béla polgármester elmondta: az évek során egyre népszerűbb lett a verseny, amely amatőröket és profi kat egy aránt vonz. Köszönhető ez az Etyek–Ercsi kerékpárút kiépítésének, így Gyúrón is jelentősebb lett a kerékpáros turizmus. A jövőben érdemes ezt a vonalat folytatni, és szélesíteni a verseny lehetőségeit. Ezért az önkormányzat abban gondolkodik, hogy a Bringa- Gyúró központját átköltöztetik a sportpályára, ott többen elférnek. Esetleg versenykategóriákat módosítanak. Hársfalvi Mária rendezvényfelelős hozzátette: zömében visszatérő versenyzők vannak, de mindig jönnek újak, ezért jár már kétszáz fölött az idei nevezők létszáma. A versenyt a tervek szerint szeptember 8-án tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában