Harmadik éve mozgolódik a község apraja s nagyja

2018.06.01. 14:00

Közösség- és bábépítés: pillanatok a csőszi életből

A mezőföldi, nagyjából ezer főt számláló kistelepülés Székesfehérvár közelében, a várostól 15 kilométerre fekszik. A faluban sokat tesznek azért, hogy egy szép, rendezett élőhelyet tudjanak maguknak a helyiek, s hogy öröm legyen Csőszre látogatóba érkezni.

Szanyi-Nagy Judit

A hagyományos tojásfa és a grincsfa is megjelent már (ez utóbbit zöld kabátban Jónásné Fülöp Mónika tartja) Fotók: Nagy Zoltánné, önkormányzat

Bár most éppen a csupasz valóság fogadja a Csőszre érkezőket, az üdvözlőtáblák és a faluközpont környékén rendszerint virágosabb a környezet, és fel-felbukkannak egyedi bábok is. Ez utóbbi installációk elsősorban – de nem kizárólagosan – Jónásné Fülöp Mónika önkormányzati dolgozóhoz köthetők, aki két évvel ezelőtt hívta életre a faluszépítő kezdeményezést.

A díszítéseket leginkább az évszakhoz és az adott ünnephez kötik: nyulak, Petőfi, kocsmáros, Mária és József – mind vendégei voltak már Csősznek. Fotók: Nagy Zoltánné, önkormányzat

– Valójában az óvodásokkal, óvónőkkel közösen kezdtünk el tervezgetni, ténykedni. Az első díszítésünk 2016 októberében került ki a település közterére, itt már néhány helyi lakos is segített nekünk a megvalósításban. A később Betlehemként is funkcionáló építmény Filotás Gábor, ifjabb Földesi Gábor és Szabó Róbert keze munkáját dicséri – mesél a kezdetekről Mónika.

A kezdeményezés pedig olyannyira bevált, hogy már a 2016-os „megalakulás” óta minden év elején összegyűlnek néhányan az önkormányzatnál, és a rendezvénytervek mellett a kikerülő díszítésekről is ötletelgetnek.

A díszítéseket leginkább az évszakhoz és az adott ünnephez kötik: nyulak, Petőfi, kocsmáros, Mária és József – mind vendégei voltak már Csősznek.
Fotók: Nagy Zoltánné, önkormányzat

– Lényegében az évszak és az adott ünnep apropójából készül el egy-egy díszítés. Farsangkor különféle figurákat keltettünk életre, március 15-én Petőfi látogatott a faluba, később húsvéti nyulak lepték el a települést, az év végén pedig Mária és József is megjelent a községben. Az első őszi tökfejeket a Pista bácsira és Mariska nénire keresztelt figurák váltották fel, melyek kocsmavendégek és locsolkodók is voltak, az adott helyzettől függően – részletezi a „főszervező”.

Az igénybe vett területek állandók, ahogyan Mónika fogalmaz, megvannak a falu központi helyei, ahol sokan megfordulnak. Ilyen a már említett üdvözlőtábla és a buszfordulóval megspékelt faluközpont, valamint az óvoda és az iskola előtti tér is. Az elkészítendő bábokhoz az önkormányzat biztosítja az alapanyagot, a festésben pedig sok esetben az óvónők, az iskola dolgozói és a szülői munkaközösség segédkezik.

A hagyományos tojásfa és a grincsfa is megjelent már (ez utóbbit zöld kabátban Jónásné Fülöp Mónika tartja)
Fotók: Nagy Zoltánné, önkormányzat

– Földesi Gábor polgármester mindig segítő kezet nyújt, és amikor tehetik, a képviselők is részt vesznek a faluszépítésben. Bizonyos esetekben nem bábokkal, „csak” virágokkal tarkítjuk a falut. Ehhez egy kft.-től kapunk segítséget, az ottani szakemberek ajánlásával ültetjük el a szép, szárazságtűrő virágokat. Szerencsére a megmozdulásainkon minden alkalommal egyre többen vannak, de akik állandóan aktívak, az 10-15 fő – mondja Mónika, majd hozzáteszi: – A visszajelzések pozitívak: a buszokkal érkező, szomszéd településeken lakó emberek pozitívan élik meg a kezdeményezést. Mi is úgy gondoljuk, elkél ez a kis vidámság a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában