Épül, szépül

2018.06.14. 09:00

A pályázati pénzekből megújult Vértesboglár

A 2018-as esztendő a Vértes hegység tövében fekvő sváb településen számos fejlesztést hozott. Ezek egyike az óvoda felújítása, amely idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Erről is beszélt Sztányi István, polgármester.

Borsányi Bea

A Közösségi Ház és udvara sok program helyszíne. Nyáron korszerűsítik a fűtésrendszerét

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A születésnap jó alkalom arra, hogy hivatalosan is átadják a felújított intézményt. A TOP-os pályázaton nyert mintegy 30 millió forintból teljesen megújult az épület külseje, a tetőt, a födémet és a szigetelést is beleértve, valamint a fűtésrendszert is. Sikerült akkora napkollektor rendszert elhelyezni az épületen, amely a tervek szerint biztosítani fogja az óvoda teljes áramellátását. Mivel a pályázatnak volt eszközbeszerzési része is, így új bútorokat és játékokat is vásároltak. A 30 éves konyha felújítása még várat magára.

– Évek óta szeretnénk a főzőkonyhát felújítani, de eddig nem sikerült forrást szerezni rá. Ám nem adjunk fel, nemsokára újabb pályázatot nyújtunk be. Ugyancsak régi adósságunk volt az orvosi rendelő megújítása, ahol körzeti orvosi rendelés és védőnői szolgálat működik, és amelyet most végre sikerült megvalósítani. Az ugyancsak pályázaton nyert 20 millió forintból az alaptól a tetőig mindent felújítottunk és ide is sikerült új eszközöket beszereznünk – mondta el a polgármester.

A további tervek közé tartozik új építési telkek kiparcellázása a településen. Idén biztosan átadunk, 1000 négyzetméter körüli közművesített telket – ez nem kis anyagi terhet ró a falura –, már megvannak a vevők is, de hosszú távon további telkek kialakítását tervezi az önkormányzat. A cél egyértelmű: a fiatalok helyben maradását szeretnék elősegíteni. Ezen kívül szeretnének leaszfaltozni ebben az évben az Alkotmány utca és a Rózsa utca végét, valamint a Pince közt és a Május utcát összekötő szakaszt. A költségek egy részét szintén pályázati pénzből tervezik előteremteni. A tervek már kész vannak és a kivitelezési munkálatokra is megkötötték a szerződést.

A Közösségi Ház és udvara sok program helyszíne. Nyáron korszerűsítik a fűtésrendszerét
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Folyamatban van a járdaépítés, amire 13 millió forintot nyertünk önkormányzati feladatellátást szolgáló pályázaton. A Kossuth utcában és a Petőfi utcában folynak a munkálatok, térköves formában újul meg a járda. A Rákóczi utca kereszteződésében évek óta a csapadékvíz elvezetése okozott gondot, ez állandó veszélyt jelentett a területen lévő házakra. Itt kibetonozott gyűjtőteret alakítottunk ki, ahonnan zárt árok vezeti a felgyülemlő csapadékvizet a vízelvezető árokba. Kisebb beruházás keretében fűtéskorszerűsítést végzünk a Közösségi Házban, ezt a nyáron szeretnénk megcsinálni.

A rengeteg felújítás is hozzájárul Vértesboglár rendezett képéhez, közvetett módon pedig az igen összetartó közösség megtartásához, illetve annak fiatalításához. Ez nem titkolt célja az önkormányzatnak, hiszen ahogy Sztányi István elmondta, a lakosság mintegy fele nyugdíjas, illetve magas kort megért idősekből áll. A faluba költözők is jellemzően az 50-60 éves korosztályhoz tartoznak, akiket már nehéz bevonni a közösségi életbe. De a település továbbra is igyekszik őrizni és átadni hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában