A fehérvári katonák emléke előtt tisztelegtek

2018.06.01. 17:06

Dekorálással egybekötve nyílt tablókiállítás Székesfehérváron

Az első világháború kitörését, az olasz frontot és a városi katonai egységeket is bemutatta, bemutatja a fehérvári katonáknak emléket állító, Városház téri tablókiállítás.

Szanyi-Nagy Judit

Udovecz György hagyományőrző ezredes dekorált, azaz adott át kitüntetéseket

Fotó: ® Koppan Viktor David

Az első világháborúban harcoló székesfehérvári katonák emléke előtt tiszteleg az a tablókiállítás, melynek utolsó tárlatát nyitották meg tegnap a Városház téren. Az Országalma szomszédságában álló paravánokon azokat, az aktuális évhez képest száz évvel korábbi eseményeket idézték, idézik fel, melyekben a fehérvári katonák is részt vettek. Így a 2015-ben nyíló tárlat többek között a háború kitörését és az 1915-ös gorlicei áttörést, a 2016-os kiállítás a Bruszilov-offenzívát, a tavalyi bemutató a román harctér és az olasz front eseményeit emelte ki.

A megnyitón a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar tagjai zenéltek
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Idén a Kerenszkij-offenzíváról, azaz a cári orosz és a román hadsereg összeomlásáról, a galíciai front harcait lezáró békeegyezményről, valamint a Fehérváron állomásozó, s a városhoz kapcsolódó ezredekről olvashatnak a járókelők – tudtuk meg Horváth Pétertől, a kiállítás kurátorától, aki arról is szólt, hogy a négy tárlat során közel száz táblát mutattak be.

Udovecz György hagyományőrző ezredes dekorált, azaz adott át kitüntetéseket

– A sorozat valódi lezárását az 1919-es, kevésbé dicsőséges évről szóló kiállítás jelenti majd – emelte ki Róth Péter alpolgármester.

Horváth Péter kurátor mutatta be a Városi Levéltár és Kutatóintézet, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának közös tárlatát
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitó fényét dekorálás, azaz kitüntetés-átadás emelte. A Városi Levéltár és Kutatóközpont, valamint az önkormányzat szervezésében létrejött tárlat néhány hétig a Városház téren, majd július 17. és augusztus 31. között a Zichy ligetben tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában