Mindig felnéznek a tűzoltóra

2018.05.09. 11:30

Látványos lánykérés, fair play-díj: Somogyi Dávid hadnagy Tabajdon alapít családot

Somogyi Dávid rövid időn belül kétszer is az újságba került, bár egyszer sem szándékosan. A szokatlan és látványos lánykérés után fair play díjat kapott egy országos terepfutó versenyen.

Zsohár Melinda

A fiatalember „másodállása” a családi gazdálkodás, édesanyja levendulását is gondozza

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Portálunkon is megjelent a fotó a tűzoltóról, aki a székesfehérvári belvárosban a gépjárműfecskendő létrájáról nyújtotta át az emeleti ablakon kedvesének az eljegyzési gyűrűt. Nikolett a sisakban hirtelen meg sem ismerte a magasban felbukkanó tűzoltót, azt hitte, valami baj van, kicsit reszketve nyitotta ki az ablakot, s vette át a dobozkában lapuló ékszert.

A huszonnyolc esztendős Somogyi Dávid tűzoltó hadnagy rajparancsnok a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóságnál, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katasztrófavédelem szakirányán diplomázott. Ha beszél választott hivatásáról, szavai mögött az érzelmek is tetten érhetők. Tabajdon nevelkedett fel, három férjezett nővére van, családja köztiszteletben áll, édesapja gazdálkodik, a családban mindenkinek köze van a földhöz, a vidéki hagyományokhoz.

A fiatalember „másodállása” a családi gazdálkodás, édesanyja levendulását is gondozza
Fotós: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Somogyi Dávid családjában minden férfi egyenruhás volt

– Közvetlen családomban nem volt hivatásos tűzoltó, de minden férfi viselt egyenruhát. Koromnál fogva nem soroztak be katonának, mint édesapámat, építésztechnikusként végeztem, s onnan nyergeltem át a tűzoltó hivatásra. Nagyapám harcolt a második világháborúban, fogságba is esett, a dédapám mindkét háborút megjárta! A tabajdi önkéntes tűzoltók között gyakoroltam kölyökkorom óta – foglalja össze. – Mindig felnéznek a tűzoltóra – teszi hozzá. Legutóbb Fehérváron májusfát állítottak a Vasvári Pál Általános Iskolánál, a katasztrófavédelmisek nem vészhelyzetben is fontos dolgokra hivatottak. Viharkárok, balesetek, állatmentések miatt is riasztják őket.

Ájult bajtársán segített

A fair play díjat egyébként harmadmagával kapta meg Dávid Berecz György tűzoltó ezredestől. Szentendrén, a skanzenben szervezett a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos terepfutó versenyt nemrégiben, s Dávidék ájult bajtársukat helyezték biztonságba, megszakítván a versenyt miatta. Dávid élettel teli, vidám, általában a társaság középpontjában áll. A szigorú beosztású 24-48 órás munkarendben sem mindegy, milyen hangulatban és összetartásban ütik el az időt, míg csak nem érkezik a riasztás. Akkor két percen belül rajtra készen állnak. A „másodállása” a családi gazdálkodás Tabajdon – szántóföldi növényeket termesztenek, szőlőt művelnek, ez utóbbi Dávidnak is kedves, s édesanyja levendulásában is segít a Becse-hegyben. Tabajdon fognak élni, eldöntötték menyasszonyával, aki szintén falun nevelkedett fel. Elköteleződés ez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában