Először szerveztek találkozót

2018.05.29. 10:30

Névsorolvasást tartottak ötven év után a daruszentmiklósi általános iskolában

Hogy miért nem volt eddig találkozójuk az 1968-ban ballagott dánieltelepi iskolásoknak, arra talán sosem derül fény.

Horváth László

Ahogy az egykori osztálytársak fogalmaztak: „Nem öregszünk, csak múlnak a gyermekévek!”

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A lényeg, hogy most újra együtt vannak. A régi iskolai tabló képei már egy kicsit megfakultak, de az emlékek ugyanolyan élénken élnek az egykori diákokban, mintha csak most történnének.

Ahogy az egykori osztálytársak fogalmaztak: „Nem öregszünk, csak múlnak a gyermekévek!”
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Tizenkilenc egykori osztálytárs adott randevút egymásnak szombaton délelőtt a daruszentmiklósi Barátságházban, hogy újra felelevenítsék diákéveik legszebb, legemlékezetesebb pillanatait. A találkozás igazán különleges meglepetéseket tartogatott a volt diákok számára, hiszen így, együtt, közös szervezésben az eltelt ötven év alatt egyszer sem találkoztak. Bár közülük sokan a mai Daruszentmiklóson élnek, és nap mint nap összefutnak boltban, hivatalban vagy csak éppen az utcán, azért ez most más. A harminchárom diákból tizenegyen már nem jöhettek el. Szép emlékükért gyertyát gyújtottak a diáktársak. Osztályfőnökként Gurubi Júlia próbálta beléjük sulykolni az élethez legfontosabb tudásanyagot. Gráczer Ferenc akkori igazgató pedig árgus szemekkel figyelte neveltjei épülését, fejlődését. Tizenhat lány és tizenhét fiú járt az osztályba, akiket ötödikre két különböző alsós iskolából raktak össze. A lányokra nagyon vigyáztak, mivel elég sok idősebb osztályismétlő volt. Az igazgató ezért minden reggel a szotyit, kést, madzagot és cigit kirakatta a zsebekből. A vidéki élet és a kiváló pedagóguscsapat nagyszerű embereket kovácsolt a tanulókból. Az ötvenéves találkozóra Berecki Szilvia magyartanárt várták, aki később csatlakozott az ünneplőkhöz.

Szekeres Ferenc, Györök László és Nagy Gyula a régi tablóképet nézegeti, milyenek voltak ifjú diákként
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Az ünneplőket köszöntötte Rauf Norbert, Daruszentmiklós polgármestere, az ünnepi tortát pedig Szabóné Schvarcz Erzsi cukrász ajándékozta az ötvenéves találkozóhoz. Az egykori diákok úgy váltak el egymástól, hogy jövőre is szeretnének összejönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában