Néprajz ételbe sütve

2018.05.16. 13:00

Nagykanállal az őrségi konyha kincseiből

Aranyuk a tökmagolaj, ünnepi asztalukra hőkkönsütt perec és hús kerül, szőlőjük lekvárnak finom. Ettek már az Őrségben?

Majer Tamás

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Szalafő kis falucska az Őrségben. Onnan jött egy napra Iszkaszentgyörgyre Gaál Zsuzsanna. Elhozta magával a tájegység ízeit.

Az iszkai IKSZT épületében a közelmúltbéli felújítás óta van végre konyha. Hétfőn igazán kihasználták! A helyi általános iskola Menő Menza-programján egész nap osztályok adták át osztályoknak a tökmagolajtól csúszós kilincset. Gaál Zsuzsannát, délelőtti konyhai tüsténkedése közben a kastélyiskolából leruccanó diákok keresték föl.

– Meséltem nekik az Őrségről. Voltak kisfiúk és kislányok, akik a hőkkönsütt perec fonásába is bekapcsolódtak – tudtuk meg tőle.

Nevezett perecet az Őrségben jeles napokon harapják, kocsonyához, sült húsokhoz dukál.

Gaál Zsuzsanna tökmagolajos pogácsát is kínált
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Zsuzsanna a gyerekeket kurminlekváros és szilvás búzamáléval, valamint fenyőrügy, akácvirág, menta- és csalánszörppel kínálta. A kurmin egy direkttermő szőlőfajta, bornak nemigen ajánlatos, lekvárnak, szörpnek annál inkább.

A késő délutáni előadáson a vendégszakács összefoglalta az őrségi konyha jellegzetességeit. A csupán pár aranykoronás földjeiken az asszonyoknak is segíteni kellett volt a föld megművelésében. Tartalmas, erőt adó ételek jellemzik a tájegységet. Hús csak ünnepek idején volt szokásban.

Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A kóstolón a falu ínyenc népe nemcsak perecből és máléból, de hajdinás vargánya levesből, babos kerekrépa főzelékből, tökmagolajos krumplisalátából, s frissen sült dödölléből is belakhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában