Biztonságosabb környezet a lakóknak

2018.05.03. 11:30

Korszerűsített közvilágítást kapott Seregélyes

Korszerűsítette és kibővítette a közvilágítást az E.ON Seregélyesen. A vállalat közel 270 új fénypontot telepített a községben a meglévő 497 mellé, a későbbiekben pedig további 84 új LED-lámpát helyez majd ki.

Sági Zoltán

Biztonságosan egyenletes lett a közterületek megvilágítása

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Pénteken átadási ceremónia keretében avatta fel az új közvilágítási rendszert Seregélyesen Horváth Sándor, a település polgármestere, a fényforrásokat biztosító Hungaro-Lux Kft. és az E.ON képviselői.

Az átadott közvilágítási rendszer országosan is egyedülálló: az új, energiatakarékos, hazai mérnökök által fejlesztett és itthon gyártott LED-világítótestek a fényáram-szabályozás technológiájával növelik az energiamegtakarítást, sokkal gazdaságosabbá téve a közvilágítást. A településen az új rendszer a bevilágítottság növelésével biztonságosabb környezetet kínál a lakóknak, valamint gazdaságosabb és környezetbarát közvilágítást nyújt az energiatakarékos LED-lámpáknak köszönhetően.

Mint megtudtuk, Seregélyes Önkormányzata már 2016-ban eldöntötte, hogy korszerűsíteni szeretné a közvilágítást. Ezért a település képviselői látogatásokat tettek más községekben, városokban, hogy milyen létező megoldások közül választhatnak. A végül kiválasztott műszaki tartalom megvalósítására közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelyet az E.ON nyert. A projekt beindulása után a település, érzékelve, hogy milyen lehetőségeket nyit előtte az új technológia, számos menet közbeni módosítási kéréssel fordult a kivitelezőhöz. Így végül a község olyan területrészei is bekerültek a közvilágítás-korszerűsítési projektbe, amelyek azelőtt ebben nem is reménykedhettek. A korszerűsítés keretében a település teljes korábbi közvilágítását – 497 hagyományos lámpatest – LED-esre cserélték, valamint további 270 lámpatestet helyeztek ki új helyszínekre, így Seregélyes bevilágítottsága optimálissá vált. Érdekesség, hogy a vonatkozó előírások még a LED-lámpák színhőmérsékletére vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat, meghatározva, hogy milyen fényben jobb a közlekedők körvonalainak láthatósága.

Biztonságosan egyenletes lett a közterületek megvilágítása
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Örömmel mondhatjuk, hogy a ma átadott energiahatékony lámpák nemcsak a lakossági igényeknek, de az útügyi szabályozásnak is tökéletesen megfelelnek. Sőt: ezek a lámpák a kevésbé használt időszakokban csökkentett teljesítményre állnak vissza, így energiát spórolunk velük. Az E.ON szakembereivel a munkálatok alatt végig konstruktívan működtünk együtt, külön köszönjük nekik, hogy a menet közben felvetődő újabb és újabb igényeinkre és ötleteinkre is rugalmasan reagáltak – mondta Horváth Sándor polgármester. –

Nagyon büszkék vagyunk erre az új, Magyarországon eddig egyedülálló közvilágítási modellre, amit közösen hoztunk létre Seregélyesen a település önkormányzatával és a Hungaro-Lux Kft.-vel. A projektet egy közbeszerzési pályázat során nyerte el az E.ON, így a vállalat tervezte és kivitelezte a munkálatokat, illetve üzemelteti a világítótesteket. Seregélyes Önkormányzata és az E.ON 15 évig működik majd együtt a jövőben – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában