Ökoport

2018.05.09. 07:00

Két hétre Kaliforniába repíti a cecei Hegyi Vandát a környezetvédelem

Lélegzetelállító! Videók alapján ezzel a szóval jellemezte a kaliforniai Yosemite Nemzeti parkot Hegyi Vanda. A Bugát végzős diákja az Alcoa Alapítvány segítségével augusztusban két hetes tanulmányi kirándulásra utazik az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkjába.

Majer Tamás

Hegyi Vanda, a Bugát Pál Szakgimnázium környezetvédelem szakágazatán fejezi be középiskolai tanulmányait, hétfőn kezdte az érettségit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Vanda környezetvédelem iránti érdeklődése szorosan összekapcsolódik az angol nyelv szeretetével. E két dolog szerencsés találkozásának köszönhetően sikeresen pályázott a Köfém Alcoa Nemzetközi Környezetvédelmi Nature Bridge pályázatán – tudtuk meg Molnár Mónikától, a Bugát Pál Szakgimnázium tagintézményvezető-helyettesétől.

Ötödszörre írták ki

A NatureBridge és az Alcoa Alapítvány idén ötödszörre írta ki a NatureBridge Alcoa Ösztöndíjat. A nemzetközi programban több mint félszáz tinédzser utazhat el idén nyáron Észak-Amerikába. Nyolc középiskolás fiatal Magyarországról!

– A program célja, hogy megismertesse a fiatalokat a tudomány és a természet csodáival, megtanítsa őket tisztelni a természetet, s hogy öko-gondolkodásra sarkallja őket. A legfontosabb feltétel az volt, hogy a jelentkezők az angol nyelvet magas szinten beszéljék. A két hét során a kalandvágyó fiatalok hátizsákos túrákat tesznek a nemzeti parkban, egyedülálló környezet-kutatási projektekről tartott előadásokon vesznek részt, és segítenek a legújabb kutatásokban. Az idei program két kulcstényezőre fekteti a hangsúlyt: a klímaváltozás mérséklésére és a biodiverzitás megerősítésére. Ez a lehetőség idén is nagy népszerűségnek örvendett – értesültünk Őri-Mazurek Mariannától, aki az Alcoa Alapítvány nevében tájékoztatta lapunkat. – A kirándulás teljes költségét az alapítvány állja, mert hiszünk benne, hogy ezek a diákok lesznek a jövő környezetvédelmi vezetői, akik ezen értékes tapasztalatok által tehetnek szert arra a tudásra, ami segíti majd őket a környezetvédelmi problémák megoldásában – tette hozzá.

Hegyi Vanda, a Bugát Pál Szakgimnázium környezetvédelem szakágazatán fejezi be középiskolai tanulmányait, hétfőn kezdte az érettségit
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hegyi Vanda az édesapjának köszönheti

A cecei lány augusztus 5-18. közt lesz odakint.

– Apukám az Alcoában dolgozik, ő látta meg a hirdetést – nyilatkozta lapunknak Vanda. Mivel a pályázat beadásához is virítani kellett az angoltudást, szülei, bár meglepetésnek szánták volna a jelentkezést, hamar lányukhoz fordultak, hiszen neki megy a legjobban ez a nyelv. Nemrég tette le a komplex középfokú angol nyelvvizsgát. – Bíztattak, hogy próbáljam meg, nem veszíthetek vele semmit. Megkértem az angoltanáromat, hogy írjon rólam egy ajánlólevelet – mesélte tovább Vanda.

Neki magának az ösztöndíjgazda szervezet kérdéseire kellett megfelelnie, elsősorban saját magáról és motivációiról. Bizonyára sokat nyomot a latba, hogy jelenleg is környezetvédelmet tanul, s ebből ezután sem enged jottányit sem: környezetmérnöknek szeretne tanulni.

Úgy gondolom, hogy ez az út a nyelvtudás és a szakmai tapasztalatszerzés miatt is hatalmas lehetőség, belepillanthatok, hogy az amerikaiak hogyan dolgoznak, mit csinálnak a Yosemite Nemzeti Parkban

– mondta bizakodva Vanda.

A nyár végén élménybeszámolóval folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában