Újházi Péter volt az első kiállító

2018.05.30. 11:30

Bátor vállalkozás galériát nyitni egy olyan kicsi faluban, mint Csákberény

A hazai képzőművészet doyenjei közül immár a harmadiknak a képei láthatók a kis faluban található galériában, melyet két fővárosi ember – egy jogász és egy adótanácsadó – nyitott.

B. Kiss László

A régi malom felújítása „nagy falat” lesz

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha Söréd felől érjük el Csákberényt, akkor rögtön a földből előtörő szovjet metrókocsi mögött megpillantjuk a régi malom és a hozzá kapcsolódó épületek együttesét. Kívülről még nem sokat árulnak el a patinás kőfalak, az udvarra belépve azonban már szembeötlik: megkezdődött a felújítás. Az egyik épületben hatalmas alapterületű kiállítótermet alakított ki a két tulajdonos, Skoglund Christofer és Dobos Tibor. Az elhagyott ingatlan felújításának négy-öt esztendővel ezelőtt kezdtek neki, és tavalyelőtt rendezték az első kiállítást a fehérvári Újházi Péter alkotásaiból. A múlt évben egy időszakos bemutató erejéig Dús László képei kerültek fel Csákberényben a falra, az elmúlt napokban pedig Végh András munkáiból nyílt tárlat.

Tekintélyes méret

A Kilroy kiállítóteremnek 450 négyzetméter az alapterülete. Ez tekintélyes méretnek számít még fővárosi viszonylatban is. Az itt eddig kiállító mindhárom művész a hazai képzőművészet doyenje, „nagy öregje”. A kiállításmegnyitókra eddig a galériaalapító tulajdonosok ismerősei kaptak meghívást, de a 2019 pünkösdjén megnyíló negyedik tárlat már nyilvános lesz – ígéri Dobos Tibor. Akkor annak a Kovács Péternek a festményeit állítják majd ki, akit könyvillusztrátorként is sokan ismernek.

A régi malom felújítása „nagy falat” lesz
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Malomból panzió

A csákberényi épületegyüttes már megkezdődött felújításánál a legnagyobb „falat” az emeletes malomépület lesz. Ebben panziót terveznek kialakítani, míg a romos istálló a felújítást követően bakancsos turistáknak adna szállást. Éttermet is szeretnének nyitni – derült ki Dobos Tibor szavaiból, akiről azt is megtudtuk: ő szakácsból avanzsált jogásszá, míg társa kőfaragóból lett adótanácsadó. A távlati tervek – az ingatlan vendéglátásra történő hasznosításával – a fenntartás, a működtetés üzleti alapra helyezését szolgálják. Ez érthető, és – bizonnyal – szükséges is. Egyelőre azonban – ezt hallottuk – nem származik profit abból a bátor vállalkozásból, amely egy vidéki kis faluban hozott létre olyan galériát, ahol a kortárs művészek bemutatkozására különleges lehetőség nyílik.

Dobos Tibor a kiállítótérben, Végh András munkái között
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ami pedig a közeli terveket illeti: a magtár külső falán Újházi Péter kilencméteres kerámiáját tervezik elhelyezni. A tágas udvaron pedig – várhatóan heteken belül – egy kis ökumenikus „kápolnát” emel két fiatal építész, akik itt, a fémből készült, boltozatos fülkében mondják majd ki egymásnak a boldogító igent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában