a 62-es főúton

2018.05.15. 11:30

Jobban fogott a fék – Fejér megye is részt vett a Speedmarathonban

Május 14-én 6 órakor kezdődött, s május 15-én, ma 6 óráig tartott a Speedmarathon néven ismertté vált rendőrségi akció.

Szanyi-Nagy Judit

Az ellenőrzésekre figyelmeztető távolsági fényjelzést nem ajánlják a szakemberek Fotó: Rendőrség

Az egynapos esemény során az illetékes szervek az ország több pontján, így Fejér megyében is mérték a közlekedők sebességét, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a gyorshajtás veszélyeire. Az érintett szakaszokat tekintve a megyét is teljesen lefedték a szakemberek, akik elsősorban a lakossági javaslatokat követve települtek ki az egyes helyszínekre. A forgalom ennek köszönhetően érezhetően lassult: a sofőrök rendszerint betartották a szabályozó táblák által mutatott sebességkorlátot. Azonban nem biztos, hogy jól jártak el akkor, amikor távolsági fényjelzést használva jeleztek a szembejövőnek ‒ hiszen ez szabálysértő magatartás lehet.

Érezhetően lassabban haladt hétfőn a forgalom a 62-es főúton, az autósok megfontoltabban vezettek.

Akik sokat vannak úton, azt hihették hétfőn, hogy egyik napról a másikra megváltozott a magyarországi sofőrök közlekedési kultúrája. Valójában pedig csak arról volt szó, hogy a megfelelő hírverésnek köszönhetően a volán mögött ülők nagy százaléka tudott a hazánkban is évek óta ismert és megrendezett Speedmarathonról. Így a járművezetők, motorosok egyik szeme a táblákat és az utat nézte, a másik pedig az út menti helyeket figyelte, időben észlelve a háromlábú eszközöket és a közlekedők sebességét mérő rendőröket. A sebességellenőrzések helyszínét elsősorban az állampolgárok jelölték ki, bár ‒ mint azt Tamaskovics Péter címzetes rendőr alezredes, a megyei rendőrkapitányság fehérvári autópálya alosztályának vezetőhelyettese elmondta ‒ ez sok esetben egybeesett a rendőrség elemző-értékelő tevékenysége által balesetveszélyesnek ítélt helyszínekkel.

Az ellenőrzésekre figyelmeztető távolsági fényjelzést nem ajánlják a szakemberek Fotó: Rendőrség

‒ Az úgynevezett TISPOL, azaz az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának kezdeményezése hat évvel ezelőtt jött létre, azzal a céllal, hogy a rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét a gyorshajtás, sebességtúllépés veszélyeire. Mindemellett ilyenkor, az egyéb észlelt jogsértések esetén, a törvény által előírt intézkedéseket is megtesszük ‒ magyarázta a szakember.

Fejér megyében 56 helyszínt érintett az ellenőrzés, ebből 23 lakott területen kívüli, 33 lakott területen belüli helyszín volt. ‒ Mivel nagy nyilvánosságot kap az esemény, és a jellemzően nagyobb rendőri létszám miatt feltűnőek az ellenőrzések, a jogkövető magatartás aránya, az előző évek tapasztalatai alapján, mintegy 95 százalékos. A Speedmarathon ideje alatt jellemzően a közigazgatási bírságok legalacsonyabb bírságösszegét szabjuk ki ‒ részletezte. A Speedmarathon idején minden rendelkezésre álló sebességellenőrző berendezést bevetettek, ugyanúgy a fix telepítésű, mint a változtatható helyű eszközöket. Emellett a civil, de megkülönböztető jelzéssel rendelkező rendőrségi gépjárműből is ellenőriztek, hétfőn 6 órától ma 6 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában