Eddigi tapasztalatok

2018.05.31. 17:30

Az érettségi nehézségei két cisztercis diáklány szájából

Sok diák feszül neki hétről hétre a vizsgáknak az érettségi időszakában. Kindl Anna és Vitéz Anna a felkészülésről, az eddigi tapasztalatokról mesélt.

Bokros Judit

Vitéz Anna (balra) és Kindl Anna szorgalmasan készülnek a vizsgákra

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A két kedves ifjú hölgy a Ciszterci Szent István Gimnázium 12. a. osztályában tanul, nyolc­osztályos képzésben. Barátnők, így együtt érkeznek a beszélgetésre, és a tanulás során is segítik egymást. A magyar­almási Kindl Anna a Semmelweis Egyetem szülésznő képzésére készül, biológiából tesz emelt szintű érettségit. A fehérvári Vitéz Anna szintén ezt az intézményt választotta, ám az Általános Orvostudományi Kart célozta meg, a biológia mellett még egy tárgyból, kémiából érettségizik.

Már 11. osztályban elkezdték

Az írásbeli vizsgák már megvoltak, az emelt szintű szóbelik június elején kezdődnek, a középszintű szóbelikkel zárul a megpróbáltatások sora. Idegen nyelvből, angolból nem érettségiznek, mert azt előrehozott vizsgaként teljesítették, ám így is négy-öt tárgy anyagából kellene a maximumot produkálniuk.

A felkészülést a tanév elején, sőt 11. osztályban elkezdték. Akkor ugyan még nem tudták pontosan, milyen szakra jelentkeznek továbbtanulni, ám az irány világos volt. Fakultációkra jártak, tételeket dolgoztak ki. Nagyon sokat segítettek ezek az alkalmak, s az, hogy a tan­órán leadott anyag is megjegyezhető, hasznos volt, így azt már csak ki kellett egészíteni. Vitéz Anna sokszor néz ismeretterjesztő videókat, matematikából pedig a sok gyakorlás hozza meg az eredményt – véli, és barátnője is egyetért vele. Jó tanáraiknak köszönhetően az órák anyagát értették, megjegyezték, otthon már csak kicsit kellett tanulni. A lányok a tankönyveket sem hanyagolták a maguk által kidolgozott témák, vázlatok mellett.

Úgy látják: a vizsgák közötti idő elég a felkészüléshez, legalábbis az emelt szintű és a középszintű megmérettetések között „át tudnak állni” egyik tárgyról a másikra, és kis pihenésre is jut idő. Ez fontos egyébként, mármint hogy egy-egy napot szellőztessék az agyukat, kikapcsoljanak. A hátralévő időszak is hasonlóan telik majd, június végéig kell szinten tartani magukat.

Vitéz Anna (balra) és Kindl Anna szorgalmasan készülnek a vizsgákra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az érettségi nem lehetetlen küldetés

A vizsgaidőszak előtt nagy volt bennük a drukk; mégiscsak érettségi előtt álltak, ami most számukra a legfőbb kihívás. Az első, magyar írásbeli után azonban már azt érezték: megy ez, nem lehetetlen küldetés. A szóbelik azért újabb izgalmat jelentenek, különösen Kindl Annának, aki jobban szeret írásban számot adni a tudásáról. Úgy több idő van átgondolni a feladatokat, a megoldást – mondja.

A középszintű szóbeliknél előny, hogy ismert tanárok előtt zajlik a vizsga, az emelt szintűnél azonban más a helyzet. Ha már tanárok, akkor essék szó a felkészítőkről is, mert az elhangzottak alapján nekik igen nagy szerepük van az érettségi sikeres kimenetelében. Magyartanáruk Ferenczy Noémi, akihez bármikor fordulhatnak. Történelemből Somogyfoki Gáborné segített és segít megszerezni a tudást. Kémiából van lehetőség bemenni az iskolába gyakorolni a kísérleteket, Rideg Gabriella tanárnő szívesen foglalkozik a fiatalokkal. Biológiából Takácsné Kovács Anikó szintén vállalta, hogy pluszban készül a diákokkal, s az osztályfőnökre, Mózessyné Nagy Henriettre is mindig számíthatnak.

Így a lányok is magabiztosabban gyürkőznek neki a következő vizsgáknak, amelyek végén jutalmuk a szép eredmény és a továbbtanulás esélye lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában