A védőszent ünnepnapján

2018.05.29. 10:00

Az adonyi borvidék lassan felkerül a hazai turistatérképekre

Az 1811-ben épült Szent Orbán-kápolnánál gyűltek össze az adonyi és környékbeli szőlőművelők, borászok szombaton délután, az Orbán-napon.

Pekarek János

Az ország több vidékéről érkeztek vendégborrendek az idei Orbán-napi ünnepségre, az adonyi Szőlőhegyre

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Duna menti Szent Orbán Borrend mellett Adony meghívására tizenkét másik borrend küldöttsége érkezett a Szőlőhegyre, hogy körmenettel nyissák meg az ünnepséget. Bozai Márton adonyi plébános a kápolna előtt tartott litániát. A kápolna alatt kialakított rendezvénytéren Nedves Tibor, az adonyi borrend főpohárnoka és Schmidt Attila, a borrend tavasszal megválasztott nagymestere köszöntötte a vendégeket, köztük Koczor Kálmánt, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnökét, dr. Galambos Dénest, a körzet korábbi országgyű­lési képviselőjét, a borrend hírvivő lovagját, Ronyecz Péter adonyi és Somogyi Balázs perkátai polgármestert.

Dr. Galambos Dénes beszédében kijelentette: az adonyiak példája bizonyítja, hogy nem kell történelmi borvidéken élni ahhoz, hogy kiváló, minőségi borokat készítsenek.

Az ország több vidékéről érkeztek vendégborrendek az idei Orbán-napi ünnepségre, az adonyi Szőlőhegyre
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az Orbán-napi ünnepségen adták át a 25. Jubileumi Kistérségi Borverseny díjait. 2017 nagyon jó évjárat volt, rekord­számú, 131 bormintát adtak le. A végeredmény: egy nagy aranyérem, 21 aranyérem, 47 ezüstérem, 39 bronzérem, 12 oklevél. A fehérborok között a Paulusz pincészet bora lett az első, Móker Attila rozéjával győzött, a vörös- és a siller borok versenyében Boldog József végzett az élen, az idegen termőhelyű borok közt Majer Béláé nyert. A Zászlós bor címet Paulusz Imre vegyes fehérbora nyerte, a Champion díjat Majer Béla, a nagy arany­érem nyertese kapta, a 25 év legeredményesebb bortermelője címet Pletser Lajos nyerte.

Bozai Márton plébános vezette az idei körmenetet
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Szent Orbán Emlékérmet Schmidt Ferenc kapta. Králl Istvánt, az adonyi borrend eddigi nagymesterét az „Örökös Tiszteletbeli Nagymester” és a Magyarországi Borrendek Szövetségének újonnan alapított Életmű díjával tüntették ki. Az Év Borásza Vándordíjat is Schmidt Ferenc nyerte. Solti Ferenc Adonyért Emlékplakettet kapott. Az ünnepségen öt új borlovagot avattak: Ecsődiné Pletser Editet, Boldog Tamást, Pintér Lászlót, Bazsik Lászlót és Vajk Istvánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában