Ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2018.04.18. 08:00

Kevesebb dizájnerdrog fogy Fejér megyében

Öt napirendi pontot tárgyalt aktuális ülésén a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

Borsányi Bea

Az ülésen a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia és az Egészségdokk Alapítvány beszámolója kapcsán komoly kérdéseket fogalmaztak meg a szakemberek. Az egyik ilyen volt az adatvédelemmel kapcsolatosan kialakult faramuci helyzet, amelynek nyomán a fiatalok esetében fontos kérdés vetődik fel.

Ez pedig így hangzik: elkövetőként vagy betegként kezelendő-e a fiatal droghasználó? A droghasználattal kapcsolatban elhangzott, az utóbbi időben Fejér megyében visszaszorulóban van a dizájnerdrogok – azon belül is a szintetikus szerek – használata, ám a kép csalóka, mert ismét előtérbe került a marihuána. Vagyis nem feltétlenül kevesebben fogyasztanak drogokat, csak átszoktak a kannabiszra. Ugyanakkor tapasztalat, hogy az alkoholfüggőség most is jóval nagyobb gondot okoz, mint a drogfüggőség. Ezzel kapcsolatban Sárigner Károly beszélt Letenni a poharat címmel.

Előkerült az új divat is. Egy 2006-os felmérés szerint a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók nagy része nyúl rendszeresen altatóhoz, fájdalomcsillapítóhoz. Elhangzott a szakemberek felé a kérdés: hogy lehet a fiatalokkal a témáról úgy beszélgetni, hogy az ismeretterjesztő és ne figyelemfelkeltő legyen?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában