Minden régi diák neve kikerült a falra

2018.04.28. 10:00

Hetven esztendeje íródó iskolatörténet

Együtt könnyebb. A katolikus és református, valamint a mohai felsősök iskolája 70 éve vált eggyé.

Majer Tamás

Németh Gyula esperes a kiállítás megnyitóján

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az idei Szent György Napok első napján a kastélyiskola mutatta meg magát. Pénteken nyílt tárlat az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola hetven esztendős történelméből. Dokumentumokat, bizonyítványokat, régi, becses tankönyveket és dicsőséges okleveleket is összeszedett a tantestület. Népviseleteket, elmúlt korok iskolatípusainak tárgyait, eszközeit, címereit, sőt retró iskolapadokat is kiállítottak. S fényképeket végtelen mennyiségben. Összegyűjtötték a régi tablókat is, s az egykor ide járó nebulók neveit. Olvashatók a kiállításon.

Szonn Ibolya Mária igazgató asszony bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy rendkívül fontos számukra a múlt, s értékeinek megőrzése.

Az 1948-ban útjára indult, összevont iskola történelméről Németh Gyula református esperes, a falu történelmének tudója, s Kis Károly, korábbi iskolaigazgató beszélt a megjelent egykori és mai tanárok és diákok, s falubeliek színe előtt.

 

Németh Gyula esperes a kiállítás megnyitóján
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Németh Gyula történelemtől és a második világháború izgalmaitól – gyerekként élte meg –, fűtött beszédének lényege, hogy együtt könnyebb. Anno az orosz katonák által istállóként használt katolikus, és a kicsinek bizonyuló református iskola tanárai együtt kezdték el az oktatást az új, a mai napig is működő kastélyiskolában. Sőt, a mohai tanító, Léczfalvy Sándor is csatlakozott hozzájuk.

Kis Károly hangsúlyozta, náluk már akkor volt számítástechnika oktatás, amikor Fehérváron is csak a Jákyban. S kiemelte a Gula Miklóshoz személyéhez köthető helyi néptánccsoportok megalakulását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában