Történelmi gól 1985-ből

2018.04.21. 16:00

Emir Kusturica egyik filmjében is felbukkan Csuhay, a magyar

Emir Kusturica Az élet egy csoda című filmjében van egy Csuhay nevű magyar muzsikus, aki a film története szerint Székesfehérvárról ruccant át zenélni a megboldogult Jugoszláviába. Nem mindenkinek jó emlék e név arrafelé.

Majer Tamás

Csuhay József

Fotó: Fási László

Emir Kusturica 1954-ben született Szarajevóban, akkor Jugoszláviához tartozott, ma Bosznia-Hercegovina fővárosa. A rendező 1985-ben harmincegy éves volt. No de miért fontos ez?

Megélhette a Videoton SC focicsapatának szarajevói sikerét. A 2004-ben bemutatott, Az élet egy csoda című filmje a kilencvenes évek délszláv háborúja alatt játszódik. Benne sok-sok focis utalás: a főhős fia igyekvő labdaművész, vinné a belgrádi sztárcsapat. A film első jelenetei között focipályán feszülnek egymásnak a szembenálló nemzetek. Nem gólra, hanem vérre mennek.

Később a férfi főszereplő feleségét elszereti és magával viszi egy Csuhay nevű magyar Székesfehérvárról. Aztán a nő ugyan visszajön, de a jó magyar ettől még bennragad a sorsrontó, negatív státusban.

Csuhay József
Fotós: Fási László

Elég az hozzá, hogy az 1984-85-ös UEFA-kupás menetelése során ahhoz, hogy a világhíres spanyol szupercsapat, a Real Madrid ellen döntőzhessen a fehérvári Videoton SC, elébb a Zseljeznicsar Szarajevót kellett két vállra fektetnie. Idehaza 3–1 re nyertek a fehérváriak, de odakint 2–0-ra vezettek a jugoszlávok. A mindent eldöntő, sorsfordító gólt, amely szertefoszlatta a szarajevói álmokat, egy Csuhay nevű magyar szerezte. Huszonötezer mindenre elszánt helyi néző előtt.

Nem csoda, hogy e név negatív jelentéstartalommal teli arrafelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában