Nevezetességek

2018.04.01. 11:30

Dornyi Mihály kapta a Csákvárért díjat, most tizedik alkotása készül

Dornyi Mihályról sokat írtak már. A Fejér Megyei Hírlap hasábjain is számos cikk látott napvilágot munkáiról, terveiről. A mostani, újabb írásnak két apropója van.

Borsányi Bea

dgdg

Kezdjük az elsővel: a március 15-ei ünnepségen adták át a Csákvárért díjat, amelyet ebben az évben Dornyi Mihály kapott. A másik, hogy újabb alkotás bújik meg a kertben, amely nemsokára elkészül: az Eszterházy-kastély. Ezzel tízre nő a ház udvarán álló kicsinyített épületek száma.

Dornyi Mihály a most készülő Esterházy-kastély terveit mutatja.
Fotós: Borsányi Bea/ Fejér Megyei Hírlap

Ismétlés a tudás anyja, elevenítsük fel a kitüntetett pályafutását. Csákváron született. Az általános iskola elvégzése után a Herendi Porcelángyárba készült mintafestőnek, ám végül úgy alakult, hogy mégis autószerelőként folytatta tanulmányait. 1965-ben kezdett dolgozni a Csákvári Állami Gazdaság Móricz-majori telepén, ahol 37 évet töltött. Elég messze került tehát a családi hagyományoktól, nagyapja és nagybátyja ugyanis fazekasmester volt. Az első – akkor még gazdasági indíttatású – makettek a Móricz-majorban születtek: a beadásra kerülő újítások előtt Mihály bácsit hívták, készítse el a terveket vagy azok egy részét.

Az Eszterházy grófok által épített Vadászkápolna mása, háttérben a katolikus templommal
Fotós: Borsányi Bea/ Fejér Megyei Hírlap

Később, már nyugdíjas éveiben, amikor megözvegyült, készült el az első épület: egy saját elképzelések alapján született torony. Az első igazán komoly alkotás II. Lajos dél-németországi kastélya volt. A vár után született meg az első csákvári nevezetesség, az Eszterházy-vadászkápolna, majd a Tűztorony és a település mindhárom temploma. Legutóbb, bő egy éve, a Geszner-ház öltött kicsinyített formát.

Az utoljára elkészült Geszner-ház.

- A méreteket fényképekről veszem le, így készülnek a méretarányos tervrajzok. Ezek alapján hungarocellből készítek dupla falú formákat, amikre az egészen apró részletek is rákerülnek. A formákat kezdetben homok és cement keverékével öntöttem ki. Az utóbbi makettek azonban már jól megkevert kültéri csemperagasztóval készültek. Figyelek arra is, hogy az épületek színe egyezzen az eredetivel. Színezés után kültéri mélyalapozóval kenem át őket, hogy a szabad ég alatt védve legyenek – avatott be a technikai részletekbe a mester, aki a munkához számos eszközét maga készítette el.

Csákvár határában található „puspkaporos” torony kicsinyített mása.

És hogy mennyi ideig tart egy alkotás? Az átlag évente egy épület. II. Lajos neuschwantsteini kastélyába 1140 munkaórát fektetett, ami kerek 60 nap. A valóságban azonban csak ősztől tavaszig folyik a munka, amíg nincsenek odakint feladatok. De olyankor aztán szó szerint reggeltől estig, szinte a nap huszonnégy órájában dolgozik Dornyi Mihály.

- A most folyamatban lévő Eszterházy-kastélyt tavaly szeptemberben kezdtem. A legaprólékosabb, legnehezebb feladat, az épület festése még hátravan – árulta el az alkotó.

Az evangélikus templom

Egy kérdés maradt a végére: vajon hol lehet majd látni az alkotásokat, amelyek egyelőre a ház udvarában kaptak helyet? Úgy tűnik, hamarosan költöznek az épületek: szó van róla, hogy a csákvári önkormányzat átveszi és méltó módon állítja ki őket a város központjában. Pontos helyüket még nem jelölték ki, de hamarosan kezdődik a Szabadság tér rehabilitációja, s ha valahol, akkor a város központjában remekül mutatnának az épületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában