Bűn és bűnhődés

2018.04.25. 14:24

Boszorkányok márpedig... – konferencia régi bűnesetekről, igazságszolgáltatásról

Közönségcsalogató előadások szerepeltek a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Fejér Megyei Levéltára által szervezett szerdai konferencián, amely a Bűn és bűnhődés címet kapta.

Bokros Judit

A levéltár terme megtelt érdeklődőkkel

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény nem csupán az igazságszolgáltatásban vagy a társadalomtudományok terén dolgozók számára lehetett érdekes, hanem bárkinek, aki kíváncsi akár a boszorkányüldözések, akár a betyár történetek helyi vonatkozásaira.

Az eddig kevésbé publikált, tudományos igénnyel feldolgozott témák közelebb hozták a közönséghez az adott korszak értékrendjét, a bűnelkövetések társadalmi megítélését, és színesítették a 18–19. századi megyetörténet eddig ismert mozzanatait.

Bödő István a betyárokról beszélt
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A konferencia Ott István megyei főügyész köszöntőjével nyílt meg, majd a magyar büntetőjogi normákat és gyakorlatot felvázoló előadás adta meg az alapot. Ezt követően Jakab Georgina, a MNL Somogy Megyei Levéltárának levéltárosa „A boszorkányokról, mivelhogy nincsenek, többet szó se essék” – vagy mégis? címmel beszélt a boszorkányüldözésekről, a perekről. A mai napig sok titokkal övezett téma bevezetéseként elmondta: a középkor társadalmát áthatotta a gonosztól, az ördögtől való félelem, ami az egyház tekintélyének is jó alapot adott.

A levéltár terme megtelt érdeklődőkkel
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elhangzott: Európában a 18. század végéig körülbelül egymillió áldozata lehetett a boszorkányüldözéseknek.

Bödő István, a Fejér Megyei Levéltár igazgatóhelyettese már a betyárvilágból adott ízelítőt Fejér megyére vonatkoztatva. Helyben a legismertebb Liliom János volt, akinek bandájába tartozott Vacsora János is. Ők az 1830-as években raboltak, fosztogattak. Egy másik, kilenc fős társaságot 1858-ban halálra ítéltek, és kivégeztek. Közülük hat főről elrettentés céljából készült egy – ma már kevésbé hatásosnak tűnő – litográfia, amely az előadás háttérképéül szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában