A szociopaták köztünk élnek

2018.04.21. 07:00

A pszichiáter szerint veszélyes személyiségtípus lehet a fehérvári Légpuskás

Vajon milyen lehet a Budai úti lövöldöző? A 35 éves férfit elkapták, ám nem tudni róla sokat. A lehetséges lelki tényezőkről beszélgettünk Kárpáti Róberttel, a megyei kórház pszichiátriájának vezetőjével.

FMH

Aszakember úgyvéli, megeshet, hogy frusztráció, bosszúállás lehet a légpuskás motivációja

Forrás: Shutterstock

– Bárki legyen is az, azt gondolom, súlyos személyiségzavarban szenved – vázolja kérésünkre Kárpáti Róbert, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház pszichiátriájának vezetője, milyen motivációk állhatnak a Budai úti lövöldözés hátterében.

Mint megírtuk, hétfőn valaki egy Budai úti panelházból lövöldözött a szemben lévő buszmegállóban állókra, arra sétálókra. Egy fiatal lány a szeme alatt meg is sérült, s éppen hogy csak elkerülte a szemét a lövedék.

Csütörtökön délután végül találtak gyanúsítottat, pénteken reggel pedig már azt az információt kaptuk a rendőrségtől, hogy a kihallgatásokat követően előterjesztést tettek az illető előzetes letartóztatására. A szakember úgy véli, megeshet, hogy frusztráció, bosszúállás lehet a motiváció, de úgy, hogy közben a tettes önmaga kilétét nem akarja felfedni.

Ez a cselekedet azonban nem orvosi kérdés, hanem büntetőjogi – hangsúlyozza a pszichiáter.

Ennek a kijelentésnek azért van jelentősége, mert a szakember úgy gondolja, az elkövető nagy eséllyel tisztában van a tettének súlyával, vagyis beszámítható.

Aszakember úgyvéli, megeshet, hogy frusztráció, bosszúállás lehet a légpuskás motivációja
Forrás: Shutterstock

– Megeshet, súlyos szociopata, aki ráengedte magát a városra – fogalmaz az orvos, akit megértünk, árnyalja e pszichiátriai kórkép jellemzőit: – A szociopata a társadalmi normákat nem képes elfogadni, s olyan cselekedeteket hajt végre, amelyek a normál emberi viselkedéssel nem összeegyeztethetők. A kriminalitás esélye náluk tehát lényegesen nagyobb. S hogy mennyire ismerhető fel ez a típusú személyiség? – Nagyon nehezen, ismeri el a szakember. – Ezért nagyon veszélyesek. Bizony, közöttünk élnek, s nem tudhatjuk, hogy a kedves szomszédnak, aki minden nap köszön és a virágokat locsolja, nincs-e otthon egy légpuskája, amellyel ha néha kiszabadul, bármi megtörténhet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában