Zöld szemléletű pedagógia

2018.04.20. 15:44

A megyeszékhely első örökös ökoóvodája lett a Gyöngyvirág

A megyeszékhely első örökös ökoóvodája lett a Gyöngyvirág, ahol a kicsik csodás természeti környezetben élhetik mindennapjaikat, nevelésük során pedig az élővilág védelmét tartják szem előtt gondozóik.

S. Töttő Rita

Pénteken reggel gyermekek gyűrűjében leplezte le Béndek Gáborné óvodavezető az „Örökös ökoóvoda” táblát a Gyöngyvirág Óvoda falán. Az elismerés több szempontból is jelentős: egyrészt Székesfehérváron ez az első óvoda, amely kiérdemelhette ezt az elismerést a Mezőgazdasági Minisztériumtól, másrészt azért, mert e cím mögött évtizedes munka és komoly környezeti gondozói eszmerendszer áll.

Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- 2008-ban pályázott először zöld óvoda címre a Gyöngyvirág, majd pedig háromévente mindig meg kellett újítani a pályázatot – mesélt a kezdetekről az óvodavezető. Jártak külföldi óvodákban, hogy megnézzék, náluk milyen a környezeti nevelés. Majd ezeket a tapasztalatokat összegyűjtve valósították meg az ötleteket. Emellett voltak eszközbővítések, képzések, tapasztalatszerzéssel egybekötött tanulmányutak, s minden olyan módszertani újdonságot beépítettek a gyerekek gondozásába, amely a „zöld nevelés” eszméjéhez közel áll: ilyen a szelektív hulladékgyűjtés, az esővízzel való öntözés, a komposztálás és még sok egyéb. Az elismerés azonban további feladatokat ró az intézményre, teszi hozzá az óvodavezető: az újonnan érkező gyerekekkel mindig újrakezdik a munkát, a zöld szemléletű pedagógiát, amely az élő természethez való viszonyt, annak védelmét jelenti a gyerekek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában