CSUPACSODA HELYBEN

2018.03.20. 11:00

Pályázatnak köszönhetően NépmesePont lesz a dunaújvárosi MMK

A Munkásművelődési Központ lesz az egyike az ország 15 NépmesePontjának, egy sikeresen megnyert 80 milliós pályázatnak köszönhetően.

Balla Tibor

Ehhez hasonló látvány fogadja ősztől a gyerekeket az MMK emeletén

Forrás: Dunaújvárosi MMK

Új tanulási formák

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot egy évvel ezelőtt a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben, amelynek célja, hogy a köznevelést kiegészítő, tanulást segítő szolgáltatások, új tanulási formák jöjjenek létre, amelyek középpontjában a magyar hagyomány, a magyar tudás és a magyar népmese áll. A Munkásművelődési Központ is pályázott, és 100 százalékos állami támogatással mintegy 80 millió forintot nyert a hároméves projektre, amelyet azután még három esztendőn át az intézmény saját erőből fenntart majd.

A pályázat egyik alapfeltétele volt, hogy az intézmény vezetőjének legalább hároméves vezetői tapasztalattal kellett rendelkeznie legalább tízéves szakmai múltja mellett, mindehhez már csak a PR menedzseri végzettséget és a művelődésszervezői diplomát írták elő. Mivel Kováts Rózsa megfelel ezeknek a szakmai kritériumoknak, elkezdődhet az ősszel induló nagyszabású vállalkozás előkészítése.

Kováts Rózsa,az MMK igazgatója
Forrás: DH archív

A pályázatnak köszönhetően átalakítják az intézmény első emeletének egy részét, ahová olyan eszközök kerülnek majd, mint egy holo­gra­fikus vetítő, interaktív tábla és asztal, tabletek és hasonló eszközök, amelyek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a népmesei hagyományokkal. Mindehhez nagyban hozzájárul majd az az 1074 program, amit három esztendő alatt megvalósítanak, ami, ha belegondolunk azt jelenti, hogy majdnem minden napra jut egy.

Ehhez hasonló látvány fogadja ősztől a gyerekeket az MMK emeletén
Forrás: Dunaújvárosi MMK

Mindezekre bárki betévedhet majd az utcáról is, de tizenkét iskolával és a régió két, hátrányos helyzetű településével kötöttek szerződést célirányos foglalkozásokra, amelyeken keresztül megismerkedhetnek a néphagyományokkal. Hogy csak egyet említsünk, a Három a magyar igazság nevet viselő programban a magyar népmese, a néptánc és a népzene hármasával ismertetik meg a gyerekeket. Készültek látványtervek is, hogy milyen népmesei motívumokkal találják szembe magukat a betérők. Minden hónapban saját maguk által készített bábokból úgynevezett vitrinmesét raknak ki, minden nap működik majd a mesetévé, lesz egy diakuckó, ahol minden­nap diafilmeket vetítenek majd. Az élőszavas mesemondásra a Hagyományok Házában képzik ki egyik dolgozójukat, de részt vesz majd benne a gyermekkönyvtár munkatársa, Törökné Antal Mária is. Tehát CsupaCsoda Birodalom készül az MMK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában