átlagosnál jobb termés

2018.03.10. 13:00

Megyei borkörkép: kiváló évjárat, reményteljes borokkal

Fejér megye borászatai, a borvidékek nem annyira ismertek, mint Szekszárd, Villány, Eger, Tokaj, Balaton, Mátra vagy Sopron, de az előrelépés vitathatatlan. A borászok vajon milyennek látják a 2017-es évjáratot?

Silye Sándor

szüret

Fejér megye két borvidékkel rendelkezik, a móri és az etyek-budaival, utóbbinak a része a Velencei-hegység és környéke. E három területről két-két borászt faggattam. Az etyek-budai borvidékről Orosz Gyula, a Hegyvidék borbírója elmondta, a 2017-es szép évjárat volt, egészséges szőlőkkel. Bár néhány helyen a kevesebb sav gondot okozott, de ez Etyeken nem jelentett problémát, mivel e vidéken a savak markánsan jelennek meg a szőlőkben.

– Az etyek-budai borvidék megmérettetését áprilisban rendezzük meg. Ismerve az évjáratot, hiszem, hogy sok szép bort bírálhatnak, és az eredmények is jók lesznek – vélte Orosz Gyula. Nádas Szilárd fiatal, reményteli borász Etyeken. Mint fogalmazott, mind a tartályban, mind a hordókban érlelt boraival elégedett lehet. – A fajtára jellemző illatok, ízek valamennyi esetben megtalálhatók, magas cukorfokkal. Viszonylag alacsony savakkal szüreteltünk, az átlagosnál jobb volt a tavaly őszi termés.

A Fejér megyei borok sokarcúak, jó lenne, ha mind többen megismernék azok mosolyát Fotó: László-Takács Krisztina

A móri borvidék egyik fiatal borásza, Miklós Csabi szerint a mustrák fontosak a borvidéknek és a termelőknek is.

– Tény, 2017 jó évjáratot hozott, de diszkrétebbek az illatok, magasabb az alkohol. Nagyobb testű, hosszabban érlelhető borok lesznek. Jó eredményekre számítok mind a borvidéken, mind az országos versenyeken – fogalmazott. Geszler József kijelentette: a 6 bormustrájuk eredményes volt, az utóbbi évek legjobb termékeit mustrálhatták. A szőlők egészségesek voltak, bár a savak néha eltűntek, de ha a környék borászai ügyesen dolgoznak, kiváló borokat palackozhatnak.

A Velencei-tavi hegyközség részéről Csóbor Jenő és Lits Balázs a közelmúlt tapasztalatai alapján próbált előrejelzést adni.

– Csupán a rozék lógtak ki az évjárat kiválóságai közül, azért, mert testesebbek voltak a kelleténél a meleg időjárás miatt. A borversenyek pedig értékmérők. Ilyen volt a rozéborok decemberi országos versenye, ahol több száz termék között két aranyérmet kaptunk – mondta Csóbor Jenő. Lits Balázs konkrétumként közölte, hogy a 2017-es rozé- és fehérboraik tetszenek, és reméli, hiszi, hogy ez nem változik később sem. A vörösborok még nagyon frissek, de vannak fajták, amelyek már most megmutatják a szép arcukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában